Rapport: “Seksuele intimidatie van jonge homoseksuele mannen bij NPO”

Jonge vrouwen en homoseksuele mannen die bij de NPO werken kunnen te maken krijgen met seksuele intimidatie en worden beoordeeld op hun uiterlijk. Bij 'De Wereld Draait Door' waren LGBT+-personen bovendien bang om uit de kast te komen. Dat concludeert een onderzoekscommissie die de werksfeer bij de publieke omroep onder een vergrootglas heeft gelegd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens het rapport spelen beoordelingen op basis van uiterlijk een grote rol bij het creëren van een onveilige werksfeer. Ook homoseksuele medewerkers krijgen hiermee te maken. “Meerdere medewerkers spreken over situaties waarin met name vrouwen, maar ook jonge homoseksuele mannen, worden 'gekeurd' en geselecteerd op basis van hun uiterlijke verschijning in plaats van hun werk gerelateerde capaciteiten,” schrijft het rapport. Ook vertellen mannelijke homoseksuele werknemers aan de commissie dat ze te maken krijgen met seksuele toespelingen.

Zeventien procent van de werknemers bij de NPO is getuige geweest van discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Veertien procent was getuige van discriminatie op basis van genderidentiteit.

Ook bij voormalig televisieprogramma De Wereld Draait Door heerste een angstcultuur voor LGBT+-personen. Volgens het rapport waren werknemers bang om uit de kast te komen bij het programma. “Diverse mensen uit de LGBT+-gemeenschap gaven aan dat zij hun (…) gedrag of uiterlijk aanpasten op de werkvloer, om bepaalde vervelende opmerkingen te voorkomen.”

Werkcultuur

Onthullingen van de Volkskrant over de werksfeer bij De Wereld Draait Door waren de aanleiding voor het rapport. De commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn concludeert dat drie op de vier medewerkers getuige is van grensoverschrijdend gedrag. Naast de onthullingen over seksuele intimidatie van jonge vrouwen en jonge homoseksuele mannen beschrijft het rapport ook andere vormen van discriminatie en een onveilige werkcultuur. Signalen daarover worden volgens de commissie onvoldoende opgepikt. "Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO,” schrijft de commissie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen