Queer-vrouwen domineren Grammy Awards

Miley Cyrus, Billie Eilish, Victoria Monét: Hét muziekfeestje van het jaar was gisternacht een ware lofzang aan vrouwelijke queer-artiesten. Drie van de vier ‘grote’ prijzen werden door niet-heteroseksuele vrouwen gewonnen. Ook andere queer-artiesten vielen in de prijzen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zangeres Miley Cyrus won gisteravond haar eerste Grammy voor het nummer Flowers. Cyrus, die zich persoonlijk weinig aantrekt van labels, en zichzelf zowel biseksueel als panseksueel noemt, stond in 2023 maar liefst acht weken lang op nummer één in de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. In haar acceptatiespeech gaf Cyrus nog een shout out aan haar main gays, “want kijk eens hoe goed ik eruit zie!”.

Ook Billie Eilish, die recentelijk uit de kast is gekomen als iemand die zich “aangetrokken voelt tot vrouwen”, viel in de prijzen. Zij won de Grammy voor “lied van het jaar” met What Was I Made For, een nummer dat ze met haar broer Finneas schreef voor de film Barbie.

“Beste nieuwe artiest” ging naar Victoria Monét, die openlijk biseksueel is. Monét bracht afgelopen jaar haar veelgeprezen album Jaguar II uit, waarvoor ze ook nog de Grammy voor “beste R&B-album” mee naar huis nam. Tegen Variety sprak ze recentelijk over haar coming-out in 2018: “Ik dacht dat ik door me te conformeren verder zou komen. Aan de verwachtingen voldoen en hetero zijn… Het voelde bijna alsof je geen extra gewicht aan je enkels wilde toevoegen om een race te winnen. Je bent al een vrouw, je bent al zwart, al genoeg om mee te worstelen.”

Ook andere queer-artiesten vielen in de prijzen. Phoebe Bridgers, openlijk biseksueel, sleepte maar liefst vier beeldjes in de wacht. Drie daarvan won ze als onderdeel van de groep Boygenius, die naast haar bestaat uit Julien Baker en Lucy Dacus. Alle drie de artiesten van die groep zijn queer. Ook Brandi Carlile, lesbienne, won een Grammy in de americana-categorie.

Tot slot moet er nog een honourable mention naar dé gay-zomerhit van het jaar: Padam Padam van Kylie Minogue (sorry, Troye Sivan…). De Australische zangeres won voor dit nummer namelijk haar tweede Grammy in de categorie "pop dance".

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen