Prentenboek ‘Koning & Koning’ zorgt voor opspraak in Taiwan

Het boek ‘Koning en Koning’ zorgt voor ophef nadat het kinderboek op de lijst is gezet voor een leesprogramma vanuit de overheid. Het boek – geschreven door Linda de Haan en Stern Nijland – wordt afgestempeld als een ‘hersenspoeling’ door conservatieven in Taiwan: In het boek wordt een prins namelijk verliefd op een andere prins.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het prentenboek Koning & Koning gaat over een kroonprins. Als de kroonprins de koning van het land wil worden, moet hij eerst trouwen. Zijn moeder de koningin wil eigenlijk wel eens met pensioen en dus helpt ze met de zoektocht naar een leuke prinses. Maar, de kroonprins wil helemaal niet trouwen met een prinses. De kroonprins wordt verliefd op een prins.

Volgens tegenhangers probeert het boek de waarde van een heteroseksueel huwelijk te ondermijnen. De woordvoerder van een groep die tegen same-sex huwelijken is, heeft een verzoek aan de overheid gedaan om het boek terug te trekken. “Het boek helpt kinderen om verschillen te herkennen en respecteren. Daarnaast helpt het met het promoten van een diverse maatschappij”, reageerde het Ministerie van Onderwijs op het verzoek.

Schrijver Stern Nijland reageert teleurgesteld op de ophef: “Wij geloven in vrijheid van meningsuiting en discussie. Voor de kinderen voelen we ons verdrietig, zij willen gewoon een boek lezen maar worden hiervoor gestraft door hun ouders. Op school moeten ouders de leerkracht vertrouwen. Wanneer de ouders de school kiezen, zorgt de leerkracht ervoor dat de kinderen leren wat de school belangrijk vindt.”

Het prentenboek is uitgegeven in 2000, een jaar voordat het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht legaal werd in Nederland. Sindsdien is het kinderboek uitgegeven in landen zoals Polen, Tsjechië, Spanje en Amerika. In Tsjechië en Amerika zorgde het boek ook voor veel ophef. In 2004 is er een vervolg op het boek uitgegeven genaamd ‘King & King & Family’, waarin de twee koningen een dochter adopteren.  

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen