Poolse stad heft LGBT+-vrije zone op na financiële druk EU

Opnieuw is een “LGBT+-vrije” Poolse stad bezweken onder druk van de EU. Aangezien Brussel fondsen voor de economische ontwikkeling van regio’s dreigt te bevriezen, heeft ook het Oost-Poolse Świdnik nu eieren voor zijn geld gekozen en de verklaring "LGBT+-vrij" te zijn ingetrokken. In plaats daarvan kent de stad nu een anti-discriminatieverklaring.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Świdnik, een plaats met ruim 40.000 inwoners, ongeveer ter grootte van Vlissingen of Venray, had zich eerder voorgenomen om de “LGBT+-ideologie” en “homopropaganda” te “bestrijden”, waarna het direct al zo’n 8,5 miljoen euro aan Noorse (geen EU-lid) subsidie verloor.

Vervolgens wijzigde de gemeenteraad in november 2021 de resolutie, om de expliciete vermelding van "LGBT+-ideologie" te verwijderen. Omdat de EU-gelden voor de stad echter nog steeds in gevaar zijn, kwam de raad met een enorme ommezwaai en nam eind december vorig jaar unaniem een nieuwe verklaring over “de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden" aan, meldt Notes From Poland.

De stad zal zich nu inzetten om “alle vormen van discriminatie op grond van geslacht, ras, etnische afkomst, nationaliteit, religie, levensovertuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid te bestrijden”.

Świdnik is niet de eerste stad die onder de druk van financiële sancties zwicht. Zo trokken gemeenteraadsleden in Kraśnik, die eerst nog Poolse gezinnen wilden “beschermen” tegen de LGBT+-gemeenschap, hun verklaring in. Ook hele regio’s, zoals Swiety Krzyz besloten al om hun houding tegenover LGBT+’ers aan te passen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen