Poolse rechtbank verbiedt verspreiding anti-LHBT stickers

Eerder kwam de Poolse krant Gazeta Polska in het nieuws wegens het verspreiden van ‘’LGBT-Free Zone’’ stickers. Nu heeft de rechtbank van Warschau besloten dat de distributie van deze hatelijke stickers onmiddellijk gestopt moet worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het vonnis is een welkome opluchting in het licht van de steeds vijandiger wordende retoriek in Polen, aangezien een golf van "LGBT-vrije zones" zijn gemarkeerd in steden in het hele land. In reactie daarop barstte Twitter los met de trending hashtag #jestemLGBT (#IkBenLHBT).

Veel van de vijandigheid in de afgelopen maanden werd aangedreven door de Poolse regerende partij Wet en Rechtvaardigheid. De partij heeft een geschiedenis van het afschilderen van de LHBT+ gemeenschap als zondebokken onder het motto ‘’gender ideologie.’’

Ondanks de inspanningen van de regering om de rechterlijke onafhankelijkheid te beteugelen, zijn rechtbanken in Polen een belangrijke tegenstop met betrekking tot verraderlijke beweringen over 'LGBT-ideologie'. In 2018 oordeelde het Hooggerechtshof dat een medewerker van een drukkerij niet kon weigeren een banner af te drukken voor een LGBT-organisatie omdat hij in zijn ogen de rechten van LGBT-mensen niet wilde 'promoten'.

Staatsactie is echter nodig om het aanzetten tot discriminatie tegen te gaan: Gazeta Polksa gaat niet achteruit. In feite hebben ze het nu verboden 'LGBT-Free Zone'-sticker al herzien en veranderd naar 'LGBT Ideology-Free Zone' die alsnog verspreid wordt. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen