Poolse psychologen spreken zich uit tegen conversietherapie

In de Poolse krant Gazeta Wyborcza heeft een groep psychologen zich nadrukkelijk uitgesproken tegen het beoefenen van conversietherapie. Bij deze bewezen schadelijke therapie wordt er geprobeerd om een persoon heteroseksueel of cisgender te maken. "Er bestaat niet zoiets als ‘het herstellen van iemands natuurlijke seksuele voorkeur’," schrijven de psychologen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

"Wij schrijven deze brief aan de LGBT+-gemeenschap en iedereen die worstelt met het vaststellen van de seksuele geaardheid en identiteit," valt er in het links-liberale dagblad te lezen. De psychologen nemen nadrukkelijk afstand van praktijken zoals conversietherapie, ongeacht de vorm of naam waaronder een dergelijke therapie wordt gepromoot, zoals "homoseksualiteit genezen", "mensen helpen hun natuurlijke seksuele geaardheid terug te krijgen" en "LGBT+-mensen spirituele steun bieden".

''Als psychologen en psychiaters werken we uitsluitend in de naam van de wetenschap. We zijn op de hoogte van de onderdrukking waar jullie dagelijks mee te maken krijgen. We willen laten weten dat wij geen instrument worden in die onderdrukking", schrijven ze.

''Professionele psychologen zullen nooit meewerken aan conversietherapie’’, benadrukken ze. De brief komt op een moment dat de LGBT+-gemeenschap steeds meer onder vuur ligt in het Oost-Europese land. Afgelopen week sprak de Poolse premier nog uit een voorstander te zijn van speciale klinieken voor conversietherapie. De brief is bedoeld om de LGBT+-gemeenschap een hart onder de riem te steken.

De psychologen waarschuwen voor de huidige Poolse vijandigheid tegenover de LGBT+-gemeenschap. "Wees op je hoede voor bevooroordeelde psychologen", drukken ze de gemeenschap op het hart. "Voordat je begint met sessies bij een psycholoog, vraag diegene naar hun kwalificaties, ervaring en opstelling tegenover LGBT+'ers." Vraag altijd naar officiële documenten, wordt er benadrukt.

De brief eindigt met een verontschuldiging. "We bieden onze excuses aan voor iedere situatie waarin je geen hulp kreeg, maar te maken kreeg met een scheldwoord, een subjectieve diagnose of een ideologische opvatting omschreven als behandeling".

"Dit had nooit mogen gebeuren," aldus de psychologen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen