Poolse activisten vrijgesproken voor ‘belediging van Maria’ met regenboogvlag

Drie Poolse vrouwen die een afbeelding van de Maagd Maria met een regenboogaureool toonden op een Pride-evenement hoeven niet de cel in. De activisten werden vervolgd vanwege godslastering, maar volgens de Poolse rechter valt hun actie onder de vrijheid van meningsuiting.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De beeltenis zorgde in 2019 voor ophef. De drie vrouwen hielden een oud schilderij van de Maagd Maria in de lucht, maar hadden deze bewerkt met een regenboogvlag rond het hoofd van het heilige figuur. Dat viel bij streng gelovige christenen in Polen in verkeerde aarde, die beweerden dat de bewerking van het schilderij beledigend was.

De Poolse rechter is het daar niet mee eens. Die oordeelde vandaag dat de afbeelding onder de vrijheid van meningsuiting valt en sprak de vrouwen vrij.

Amnesty International reageert verheugd. “Deze drie vrouwen moesten in de rechtbank verschijnen vanwege geweldloos activisme en met een aanklacht die nooit ingediend had mogen worden,” aldus campagnevoerder Cartinel Motoc. “Ze riskeerden twee jaar celstraf, voor simpelweg het verdedigen van LGBT+-rechten in het huidige Poolse klimaat van haat en discriminatie.”

Toch is de mensenrechtenorganisatie bezorgd over de rechtszaak. De vrouwen werden immers wel opgepakt en vervolgd. Het laat volgens Amnesty zien dat de overheid activisten met rechtszaken probeert te intimideren. “We roepen de Poolse autoriteiten op om te stoppen met het misbruik van het strafrechtelijk systeem,” benadrukt Motoc.

Polen wordt al langere tijd bekritiseerd vanwege de vijandige houding tegenover de LGBT+-gemeenschap. De regerende partij PiS stelt zich op als "beschermer van de traditionele familie", waarbij alles dat niet aan een heteronormatief beeld voldoet wordt bekritiseerd. Dit gaat zelfs zo ver dat gemeenten en regio's verklaringen hebben aangenomen waarin ze zichzelf "LGBT+-vrij" noemen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen