Polen weigert ook single homoseksuelen het recht op adoptie

Homoseksuele koppels mogen al geen kinderen adopteren in Polen, maar vanwege een nieuwe wet worden ook single homoseksuelen uitgesloten. Dit doet de Poolse regering om een maas in de wet te dichten. Als iemand samenwoont met iemand van hetzelfde geslacht, mag deze persoon geen kind meer adopteren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de praktijk adopteren homoseksuele koppels in Polen soms een kind door slechts één persoon aan te wijzen als wettelijke ouder. Door die methode zet Polen dus nu een streep, meldt persbureau Reuters. Adoptieorganisaties moeten met de nieuwe wet nu een extra achtergrondcheck doen om te kijken of een potentiële adoptieouder niet met iemand van hetzelfde geslacht samenwoont.

Op die manier wil justitieminister Michal Wojcik ervoor zorgen dat geen één adoptiekind meer terecht komt bij een homoseksueel koppel.

Polen wordt al langere tijd bekritiseerd vanwege de vijandige houding tegenover de LGBT+-gemeenschap. De regerende partij PiS stelt zich op als "beschermer van de traditionele familie", waarbij alles dat niet aan een heteronormatief beeld voldoet wordt bekritiseerd. Dit gaat zelfs zo ver dat gemeenten en regio's verklaringen hebben aangenomen waarin ze zichzelf "LGBT+-vrij" noemen.

Het Europees Parlement heeft Polen al meermaals bekritiseerd op de vijandigheid tegenover LGBT+’ers. De Europese Unie werd daarom uitgeroepen tot een “LGBTIQ-vrijheidszone”.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen