Polen: Drie vrouwen in de gevangenis om poster van regenboog maagd Maria

In Polen roepen mensenrechtenorganisaties op om een aanklacht in te trekken tegen drie vrouwen. De drie vrouwen zitten momenteel in de gevangenis omdat ze posters van de maagd Maria met een regenboogkleurige aureool hebben verspreid.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De drie vrouwen heten Elzbieta, Anna en Joanna. Ze staan terecht voor het ‘overtreden van religieuze overtuigingen’. De drie vrouwen kunnen elk een gevangenisstraf van twee jaar krijgen als ze schuldig worden bevonden. Amnesty International heeft samen met andere mensenrechtenorganisaties al meer dan 140.000 mensen verzameld die protesteren om de zaak te laten afwijzen.

In mei 2019 werd Elzbieta’s huis ingevallen door de politie. De reden was een zoektocht naar de poster. De politie nam al haar foto’s, laptop, telefoon en geheugenkaarten in beslag. Daarnaast vroegen ze nog CCTV-beeldmateriaal aan van het gebouw waar ze woonde. Amnesty vertelt over de vrouwen: “Elzbieta, Anna en Joanna vechten al jaren tegen haat en discriminatie voor gelijkheid in Polen. Ze verdienen lof en niet een rechtszaak voor hun activisme.”

Polen krijgt al enige tijd te maken met bijzonder veel tegengeluid als reactie op het onrecht jegens de LGBT+-gemeenschap en vrouwen. In oktober kwam het land met een nieuwe wetgeving tegen abortus. Hiervoor gingen er duizenden vrouwen en gelijkgestemden de straat op. Volgens de regering in Polen is abortus ‘onverenigbaar’ met de grondwet.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen