Opmerkelijk is dat Russische burgers enkel met een ‘ja’ of ‘nee’ kon stemmen op het referendum dat 206 grondwetswijzigingen met zich meebrengt. Autoriteiten beweren dat het ‘’technisch onmogelijk’’ was om kiezers te vragen om over elk van de wijzigingen afzonderlijk te beslissen. De toegestane termijnen voor het presidentschap stonden overigens diep verborgen in de lijst en werd niet prominent benoemd in de campagne voor het referendum.
In plaats daarvan benadrukte de campagne een definitie van het huwelijk als een verbintenis tussen een man en een vrouw. De nieuwe grondwet bevat ook voor het eerst een verwijzing naar ‘geloof in God’. Dit lijkt Poetins langdurige alliantie met de homofobe Russisch-orthodoxe kerk te versterken. Voorheen was het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht al geen mogelijkheid. Maar met de grondwettelijk vastgelegde definitie is de mogelijkheid tot huwelijksgelijkheid nu nog verder te zoeken in Rusland.
Rusland hield de peilingen een week open om de opkomst te verhogen. Hoewel functionarissen zeiden dat dit bedoeld was om de drukte als gevolg van het coronavirus te beheersen, zeiden critici dat dit het Kremlin toestond de uitkomst van de stemming te beïnvloeden. Bovendien voerden ze een aantal ongebruikelijke tactieken uit om mensen te laten stemmen, waaronder een prijstrekking die appartementen aan winnaars bood.
Onder de nieuwe grondwet is Poetin toegestaan wederom mee te doen in presidentsverkiezingen nadat zijn huidige termijn afloopt in 2024.