Orbán wil een Europa "zonder LGBT+-waanzin"

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil in de Europese Unie strijden voor een continent voor burgers "die geen migranten willen, die geen multiculturalisme willen en die niet zijn afgedaald tot LGBT+-waanzin." Dat liet de premier weten nadat zijn partij uit de Europese Christendemocratische fractie stapte.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Orbáns partij Fidesz maakte al jaren ruzie met haar Europese fractiegenoten, die kritiek hadden op de Hongaarse rechtsstaat. Deze week hakte Orbán de knoop door en verliet de Europese Volkspartij, waarvan ook het CDA (Nederland) en CD&V (Vlaanderen) lid zijn.

Nu hoopt de Hongaarse premier een nieuwe rechts-conservatieve Europese beweging op te zetten. "We moeten de Europese democratische rechtervleugel uitbouwen zonder de EVP," schrijft hij. Die beweging moet opkomen voor burgers die "geen migranten, multiculturalisme en LGBT+-waanzin" willen. Orbáns nieuwe beweging moet de "christelijke waarden" en de natiestaat gaan verdedigen.

Ook geeft hij de EVP nog een veeg uit de pan, die hij nu een "aanhangsel van links" noemt. Orbán stapte uit de Europese fractie nadat deze een regel had aangenomen dat nationale delegaties geschorst kunnen worden. 84 procent van de fractieleden stemde voor de regelwijziging, die in de praktijk gericht was op Orbáns partij. Esther de Lange, vicevoorzitter van de EVP en CDA-Europarlementariër, ligt in een verklaring de ruzie in haar fractie toe: "Orban is de afgelopen jaren helaas mijlenver van deze kernwaarden afgedreven en is daarin keer op keer een morele grens over gegaan."

Hoe Orbán zijn nieuwe beweging wil op gaan bouwen is nog niet duidelijk.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen