OPINIE: Jens vertelt over Eliot!

Jens Geerts, Eliot, Eurovision, Eurovisie Songfestival, België, Eliot Vassamillet, Wake Up,
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een aantal weken werden we al blij gemaakt met speculatie en informatie over de Belgische inzending. We wisten al dat de onervaren zanger’s naam Eliot Vassamillet was, geboren in Mons, nog op de middelbare school zat en ontdekt werd door singer-songwriter Pierre Dumoulin in het zevende seizoen van The Voice of Belgium. De echte Eurovisie fan weet dat Pierre ook de grondlegger was van ‘City Lights’: het lied dat België op de vierde plek liet eindigen bij Eurovisie.

Na zijn eerste liveshow werd Elliot aangesproken door dezelfde Pierre die werd verleid door Eliot’s stem en voorkomen. Zij schreven bij hem thuis in Luik het lied “Wake Up”; een oproep aan jongeren om actief te worden en samen te werken voor een betere wereld. Een erg actueel en slim thema, als je het mij vraagt. Net zoals de winnares van vorig jaar Netta (van Israël) de #metoo kaart speelde tijdens het promoten van haar lied, kan Eliot’s pr-team dezelfde golf van populisme gaan berijden tijdens de komende promotie. En dat is ook de reden dat Eliot meeschreef aan het nummer. Hij zegt: “We willen een positieve boodschap van vriendschap en open-mindedness brengen. Ik ben blij en trots dat ik België mag vertegenwoordigen bij het 64e Eurovisie Song Festival in Tel Aviv, maar tegelijkertijd baal ik dat ik niet mee kan doen bij de klimaatmars vanwege alle repetities. Dit is zo’n belangrijk onderwerp. Als de situatie niet veranderd is als ik terug ben van het Songfestival, loop ik zeker mee. Mensen, ‘wake up’! ” Sterke woorden voor iemand die er zo lief en onschuldig uitziet. Ik ben al onder de indruk van deze jongen z’n levensvisie. Alleen al door zijn persoonlijkheid, heeft deze jongeman de kracht om elke journalist z’n hart te stelen. En daarmee de harten van elke Europese huisvrouw, tienermeisje en LBGT+’er die gaat kijken. Zelfs voormalig winnaars als Sandra Kim zijn al fan. Terwijl ik met Elliot aan het praten was, stuurde ze ons op Instagram: “Eliot is een goede keuze! Succes voor hem!”. Wat een schat?!?

Maar terug naar het liedje. Geïnspireerd door melancholisch Engelse popliedjes, ‘Wake Up’ klinkt precies zoals ik verwacht van een Wallonische inzending: donker, mysterieus, classy en authentiek. Alhoewel: het heeft ongeveer een minuut nodig voor we bij het refrein komen (wat langzamer is dan ik had verwacht na het horen van het intro). Dat baart me een beetje zorgen. Niet alleen de poëtische woorden, maar ook de magische donkere klanken zijn verre van primitief. Het liedje dwingt me om te luisteren en vereist aandacht. Maar ook om hard na te denken. En als een simpel blonde Belgisch meisje, houd ik niet van nadenken terwijl ik luister naar muziek. Zeker niet bij Eurovisie liedjes. Een ‘anthem’ moet me meenemen naar een droomplek ver weg. Naar een veilige plek. Aan de andere kant, toen ik de reacties van andere journalisten en op Instagram zag, leek het dat ik me te veel zorgen maak. ‘Wake Up’ krijgt veel positieve feedback en staat zelfs op de zevende plek bij de bookmakers. Dus wie ben ik? Misschien wat vaker luisteren… dat helpt.

Uiteindelijk blijkt het overduidelijk dat Eliot een super liever en nuchtere jongen is. Het is uitzonderlijk dat ik zo’n relaxte en makkelijke tiener ontmoet. Hij heeft bijna geen levens of optreed ervaring, maar ik merk wel dat hij een leergierige houding heeft. Die respecteer ik en dat geeft me goede hoop voor zijn carrière en de kansen van België bij het songfestival in Tel Aviv. Waarschijnlijk spreek ik hem nog een paar keer voor het grote circus losbarst, maar ik heb een positieve eerste indruk. We weten nu ondertussen wel dat Eurovisie meer een tv-show is die op zoek is naar een nieuw tijdelijk idool dan een zangwedstrijd. Maar ik ben wel benieuwd naar Eliot’s zangkunsten live op het podium. Staging en een goed lied zijn de belangrijkste ingrediënten om Eurovisie te winnen, gecombineerd met een goeie pr-strategie en een charismatische performer. Maar een goed geschoolde zanger die niet klinkt zoals ik tijdens een van mijn vele douche concerten is altijd mooi meegenomen!

Elliot zal 'Wake Up' ten gehore brengen tijdens Eurovision In Concert op 6 april in Amsterdam en tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op 14 mei. Beiden kun je natuurlijk zien op OUTtv.

- Jens Geerts

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen