Oostenrijk: katholieke kerken hangen regenboogvlag uit in solidariteit met homokoppels

In Oostenrijk zijn priesters het niet eens met de recente uitspraken van het Vaticaan. Vorige maand schreef het Vaticaan dat ‘zondige’ homorelaties niet gezegend mogen worden door priesters. Hierom versierden meerdere katholieke kerken hun torens met een regenboogvlag deze week.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De actie om regenboogvlaggen uit te hangen was een duidelijk statement om hun solidariteit met koppels van hetzelfde geslacht te uiten. Dit was de beslissing van honderden priesters. Samen vormen zij “Priestly Initiative”, een beweging voor hervorming van de kerk.

“We zijn het niet eens met dit achterhaalde standpunt.” Aldus pastoor Erich Baldauf. Kardinaal-aartsbisschop van Wenen, Christoph Schoenborn, heeft ook aangegeven niet blij te zijn met de Vaticaanse maatregel. Toni Faber, priester van de Stephansdom in Wenen, haalde feller uit naar het Vaticaan: “Als ik de taak had om de kerk de meeste schade toe te brengen met twee bladzijden tekst, zou ik precies het soort brief schrijven dat de congregatie heeft opgesteld voor de Geloofsleer.” Dit zei hij in het tijdschrift Profil.

Publieke opiniepeilingen laten zien dat de Oostenrijkse gemeenschap een groot voorstander is van emancipatie en openstelling van het huwelijk. Uit een peiling van vorige week bleek dat maar liefst 64% tegen het Vaticaanse besluit is. De openstelling van het huwelijk is pas sinds 2019 legaal in Oostenrijk.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen