Oezbekistan: Prominente wetgever roept op tot massale deportatie van LGBT-gemeenschap

Het hoofd van een van de grootste partijen in Oezbekistan stelde een opmerkelijke suggestie voor om de verhitte discussie rondom LGBT-kwesties in het land te sussen. De wetgever, Alisher Kadyrov, oppert namelijk om homo's, lesbiennes en transgender personen het staatsburgerschap te ontnemen en hen uit te zetten. De bevolking zal volgens hem namelijk nooit van gedachten veranderen over LGBT-acceptatie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Alisher Kadyrov, hoofd van de conservatieve partij Milliy Tiklanish, zei in een interview dat het intrekken van het staatsburgerschap andere landen zou dwingen om LGBT’ers een toevluchtsoord te bieden. Kadyrov beweerde: ‘’Toen ik dit voorstel op sociale netwerken deed, namen tot 100 LGBT-mensen contact met me op en stemden in met wat ik had gezegd. Ze zeiden dat ze geen visa kunnen krijgen van die landen die Oezbekistan veroordelen vanwege zijn houding ten opzichte van LGBT-mensen,’’

In het interview wierp Kadyrov zijn mogelijke ‘oplossing’ als een medelevend gebaar. De wetgever is er namelijk van overtuigd dat ondanks Oezbekistan momenteel een sociale modernisering ondergaat, de bevolking nooit van gedachten zal veranderen omtrent de LGBT+-gemeenschap. “LGBT-mensen worden het doelwit van geweld, maar daar sta ik niet achter. Ik geloof dat dit een provocatie is. We moeten dit probleem oplossen en mijn oplossing is internationale actie. Er zijn 26 landen die deportatie toepassen.’’ zei hij. Kadyrov noemde echter geen specifieke landen die volgens hem formeel beleid hebben om homo's, lesbiennes en transgender personen het staatsburgerschap te ontnemen en ze vervolgens uit te zetten. Tevens trad hij niet in detail over hoe zijn voorstel precies uitgevoerd zou moeten worden.

Dat de discussie over LGBT-rechten nu in het middelpunt staat in het Centraal-Aziatische land, komt grotendeels voort uit de weigering vanuit de regering om gehoor te geven aan oproepen van internationale mensenrechtenorganisaties. Deze organisaties pleiten al langer om een artikel uit het Oezbekistaanse wetboek van strafrecht te schrappen waarin relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht worden bestraft. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen