Oegandese president voert anti-homocampagne in aanloop naar verkiezingen

De Oegandese president Yoweri Kaguta Museveni heeft een klassieker uit zijn trukendoos gehaald. Museveni ziet na 34 jaar aan de macht te zijn gewelddadige opstootjes in zijn land uitbreken tussen zijn voor- en tegenstanders. Om zijn grip op de macht overeind te houden wordt een toch al gemarginaliseerde groep als zondebok aangewezen: homoseksuelen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In het Oost-Afrikaanse land heeft Museveni in aanloop naar de verkiezingen op 14 januari last van een populaire tegenstander: de zanger Bobi Wine, die met name veel jonge Oegandezen weet te overtuigen.

In het hele land worden oppositiebijeenkomsten door ordetroepen met geweld beëindigd. In November vielen er zelfs doden. In een poging om Wine in diskrediet te brengen linkt Museveni hem aan homoseksuele criminelen. Zijn tegenstander zou namelijk een agent zijn van “buitenstaanders, homoseksuelen en anderen die de stabiliteit en onafhankelijkheid van Oeganda tegenstaan”. De beschuldiging dat Wine onderdeel is van een homoseksueel complot moet zijn reputatie aantasten, aangezien homoseksualiteit een groot taboe is in Oeganda.

Museveni is overigens niet de enige die de aanval op homoseksuelen heeft geopend. Reuters meldt dat andere politici hetzelfde geluid laten horen. Zij beloven homoseksualiteit “uit te roeien” als zij verkozen zouden worden.

Deze vijandigheid aan het adres van homoseksuelen maakt Oegandese LGBT+’ers bang. “We zien steeds meer aanvallen tegenover LGBT+-personen en anderen die voor deze rechten opkomen,” zegt Frank Mugisha van Sexual Minorities Uganda (SMUG). Hij bekritiseert de politici die homoseksuelen tot zondebok maken en zo de homofobie in het land aanzwengelen.

Geweld tegen homoseksuelen komt veelvuldig voor in Oeganda. Homoseksualiteit is er strikt verboden en regelmatig komen LGBT+’ers om het leven door geweld.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen