Oeganda verbiedt gay seks met nieuwe wet

Het Oegandese parlement heeft een wet aangenomen waarmee seks tussen twee mannen of twee vrouwen wordt verboden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Deze zogeheten 'seksuele misdadenwet' gaat over onder meer prostitutie, sekstoerisme, incest en verkrachting. De wet kent daarnaast een artikel over seksuele handelingen "die tegen de natuur ingaan" – homoseksualiteit dus.

Volgens parlementariërs is de wet bedoeld om slachtoffers van seksueel geweld beter te beschermen. Zo moeten die meer rechten krijgen, wanneer zij zich bedenken tijdens de seks en niet meer verder willen gaan. Maar van de lange opsomming 'misdaden' is homoseksualiteit er één. Iemand die hiervoor veroordeeld wordt kan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen

LGBT+-organisaties vrezen de gevolgen. De wet zal volgens hen alleen maar voor meer onderdrukking zorgen. Frank Mugisha van Sexual Minorities Uganda zegt tegen Deutsche Welle de wet tot aan het hoogste gerechtshof te willen aanvechten. "Het moet eruit," zegt hij, doelend op homoseksualiteit.

Toch is de wet populair in het land, dat een enorm taboe kent rond homoseksualiteit. Volgens parlementariërs had homoseksualiteit al veel langer op zo'n manier bestraft moeten worden. Volgens de initiatiefnemer van de wet, Jacob Oboth-Oboth, is homoseksualiteit een misdaad enkel en alleen omdat dit tegen de natuur ingaat. 

De wet doet denken aan 2013, toen de regering een poging deed om homoseksualiteit met de dood te bestraffen. Daar zette de rechter toen een streep door.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen