Noorwegen, IJsland & Liechtenstein cancelen gift aan Poolse “LGBT+ free” zones

Een grote gift van IJsland, Noorwegen en Liechtenstein is teruggetrokken nadat Karpatische bergen regio in Polen een resolutie had aangenomen tegen “LGBT+ ideologie”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De beslissing om de gift van 8,4 miljoen zloty (ongeveer €1,867,330) in te trekken was in september al gemaakt. Dit kwam echter pas naar buiten nadat Poolse LGBT+-activist dit op dinsdag 3 februari op zijn website bekendmaakte. Bartosz Staszewski publiceerde drie brieven tussen Noorse en Poolse ambtenaren. “Bij het indienen van resoluties expliciet tegenover ‘LGBT’ of ‘LGBT ideologie’ discrimineert de hoofdpartner tegenover een specifieke groep of persoon” Aldus een Noorse ambtenaar, refererend naar de Poolse regio. Een Noorse woordvoerster bevestigt de brieven, maar wilde geen verdere toelichting geven.

Het Poolse regionaal ontwikkelingsministerie en de Podkarpackie overheid hebben nog geen reactie uitgebracht. In een andere brief stond dat de Poolse minister van fondsen en regionaal beleid, Malgorzata Jarosinska-Jedynak, de LGBT+-vrije zones niet ziet als discriminatie tegenover iemand op basis van persoonlijke eigenschappen. “Ze hebben geen juridische gevolgen, het zijn slechts meningen en hebben geen effect op de rechten en plichten van inwoners.” De activist Staszewski zegt dat hij naar de rechter zou stappen om meer informatie te eisen van de Poolse overheid over de status van Noorse giften. “Transparantie, wat er in Noorwegen is, waar ze me de documenten zo snel stuurden zonder iets terug te vragen, is wat wij in Polen ook nodig hebben.” Aldus de activist tegen Reuters.

Het geld zou gefundeerd worden aan projecten omtrent cultuur en nationaal erfgoed en zou voornamelijk uit Europese landen komen. Groeiende signalen van internationale druk om af te zien van de homofobe maatregelen in Polen zorgen er echter voor dat de geldkraan vanuit andere landen steeds vaker wordt dichtgedraaid.

Over de jaren heen maakte Polen het haar LGBT+ gemeenschap alleen maar moeilijker. Zo werden er in november drie vrouwen opgepakt vanwege een poster van de Maagd Maria met een regenboog in haar aureool. Ook de LGBT+-vrije zones worden aangehouden ondanks reacties van verschillende kanten zoals de door vijftig internationale diplomaten ondertekende open brief tegen LGBT+-haat.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen