Nieuw-Zeelandse tieners veroordeeld voor tien aanvallen op homoseksuele mannen

Vijf Nieuw-Zeelandse jongeren tussen de 14 en 16 jaar zijn schuldig bevonden aan het mishandelen van tien homoseksuele mannen. Van de mishandelingen maakten de jongens video-opnamen. Zij zouden geïnspireerd zijn door soortgelijke gewelddadige filmpjes op sociale media.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De slachtoffers werden door het groepje jongeren gelokt via de populaire datingapp Grindr. Ze lokten de slachtoffers naar een afgelegen plek, waar een van hen het slachtoffer ontmoette. Even later verscheen er een grotere groep jongens die de homoseksuele man in elkaar sloegen. De mishandelingen werden bovendien door hen gefilmd. In een van de filmpjes is te zien dat een slachtoffer bewusteloos raakt. “Ga slapen verdomme!” roepen de tieners.

De rechter noemt de aanvallen “extreem gewelddadig”. Volgens de rechter zijn de jongeren geradicaliseerd door het kijken van gewelddadige filmpjes op het internet waarin wordt gejaagd op vermeende pedofielen. In een van de video's scholden de jongeren met “pedo”, waardoor de rechter homofobie niet als een motief ziet voor de aanvallen.

Slachtoffers zijn niet te spreken over dat oordeel van de rechter. Die zien de aanval wel degelijk als een haatmisdrijf jegens hun geaardheid. Tegen The Press zegt slachtoffer Kelly Hopkins dat de foto’s die hij ontving via de datingapp duidelijk van een oudere volwassen man was. “Waarom gebruikten ze dan niet Tinder om te doen alsof ze een 11-jarig meisje zijn? Ze kozen homoseksuele mannen uit.” Ook een ander slachtoffer vertelt tegen The Press dat de foto’s die via Grindr zijn verstuurd wel degelijk van een volwassen man waren.

De slachtoffers zijn tevens bang dat de filmpjes die de jongeren maakten op het internet verspreid worden. Minstens een van hen is nog niet uit de kast.

De daders hoeven niet de cel in, maar worden onder toezicht van het jeugdrecht geplaatst. Daarnaast hebben de daders een taakstraf tussen 50 en 150 uur gekregen. Aan elk slachtoffer moeten alle daders individueel 500 Nieuw-Zeelandse Dollar (282 euro) betalen. Aan één van de slachtoffers is dat zelfs 2000 dollar (1128 euro). 

Dat de jongeren niet via het volwassenstrafrecht worden gestraft is voor de slachtoffers moeilijk te verteren. “Ik kan niet accepteren dat ze geen verantwoordelijkheid zouden kunnen nemen voor hun daden omdat ze jongeren zijn,” zegt een slachtoffer die anoniem wil blijven. Hopkins sluit zich daarbij aan: “Het systeem is kapot en moet worden veranderd. De slachtoffers zouden vooropgesteld moeten worden.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen