Nieuw-Zeeland vestigt record met meeste homoseksuele parlementariërs

Het nieuw verkozen Nieuw-Zeelandse parlement heeft een record te pakken. Het is namelijk het “gayste” parlement ter wereld. Het percentage openlijk homoseksuele volksvertegenwoordigers is in geen ander land zo groot. Daarmee neemt het land het stokje van het Verenigd Koninkrijk over, tot voor kort de recordhouder.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Van de 120 volksvertegenwoordigers zijn elf openlijk homoseksueel, wat circa negen procent is. Daarmee passeert Nieuw-Zeeland de Britten, waar zeven procent van de parlementariërs homoseksueel is (45 van de 650).

Het record is met name te danken aan de monsterzege die premier Jacinda Ardern met haar Labour-partij boekte tijdens de verkiezingen afgelopen zaterdag. De premier behaalde voor het eerst een absolute meerderheid in het parlement sinds 1996, toen het kiesstelsel werd aangepast.

Labour is verantwoordelijk voor de meeste LGBT+-personen die een parlementszetel bekleden, namelijk zeven van de in totaal 64 verkozen parlementariërs. De Groenen zijn daarnaast verantwoordelijk voor vier verkozen LGBT+’ers. De grootste oppositiepartij, de centrumrechtse National Party, draagt daarentegen niet bij aan het nieuwe record.

Een van de herkozen parlementariërs voor Labour is Louisa Wall. Zij diende in 2012 de wet in die het homohuwelijk in Nieuw-Zeeland legaliseerde. “Cijfer doen ertoe,” benadrukte ze voor de verkiezingen al tegen persbureau AAP. “Het zou geweldig zijn als we het parlement worden met het grootste aantal LGBT+-vertegenwoordigers.” De verwachting is dat Wall vicepremier wordt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen