Minister Slob: “Scholen mogen ouders vragen een verklaring te ondertekenen waarin ze een homoseksuele levenswijze afkeuren”

De uitspraak van de minister van basis- en voortgezet onderwijs leverde vrijwel direct een forse lading kritiek op van verschillende Kamerleden. “Scholen moeten toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen”, zei Slob gepaard met de controversiële uitspraak. Volgens de kritische Kamerleden zijn de twee uitspraken met elkaar in strijd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Minister Slob beriep zich in het debat op de vrijheid van onderwijs en godsdienst. In het debat zei hij dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit. Zolang er maar sprake blijft van gelijke behandeling van alle leerlingen.

Veel Kamerleden vinden het moeilijk om gelijke behandeling te combineren met een verklaring om afstand te nemen van homoseksualiteit. “Kan er sprake zijn van een veilige omgeving als zo’n verklaring gevraagd wordt?”, vroeg Paul van Meenen (D66) zich af. Van Meenen voegde toe dat dat per definitie een onveilige situatie is voor LGBT+-leerlingen. Hij ontving In het debat steun van GroenLinks, SP, de PvdA en de VVD. Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) voegde toe: “De minister zegt: vanwege de vrijheid van onderwijs staat het scholen vrij om les te geven naar hun waardepatroon. Maar LGBT+ zijn is geen waarde. Hun levens afkeuren is net zo min een opvatting als racisme of antisemitisme dat is.“

Peter Kwint van de SP diende na de uitspraak van Slob een motie in om de discriminatie niet meer toe te laten. Momenteel zijn er al 87 zetels voor deze motie, alleen Slob wil zich er (nog) niet over buigen.

Door de uitspraak is er niet alleen in de Tweede Kamer kritiek. Ook op social media ontstaan er veel tegengeluiden op de uitspraak van Slob. Programmamaker Tim Hofman roept iedereen op om de minister een mail te sturen met daarin het verzoek om de motie van SP-Kamerlid Kwint op te volgen. Een e-mail kan gestuurd worden naar: a.slob@minocw.nl – door middel van de onderstaande template geschreven door Hofman:

Dag Heer Slob,

Graag wijs ik u op de motie van (o.a.) Peter Kwint aangaande de verklaring die sommige Reformatorische scholen voorleggen aan ouders van hun (aanstaande) leerlingen: hierin wordt gevraagd een “homoseksuele levenswijze” af te keuren. In deze motie wordt gevraagd dit niet meer toe te staan; deze motie haalde een meerderheid in de Tweede Kamer. Mijn vraag is namens alle LGBTQ+-kinderen van Nederland – die ook geboren worden in Christelijke gezinnen – of u deze motie niet naast u neer zou willen leggen.

Beleid zoals op desbetreffende scholen schaadt kinderen, druist in tegen Artikel 1 uit de grondwet en houdt bovendien een tendens in stand waarbinnen discriminatie en identiteits-onderdrukken in deze vorm wel oké zouden zijn: onze overheid stemt immers in.

Afijn, u weet dit allemaal al, en ik snap ook dat u zich in een spagaat begeeft, maar toch: onze gezamenlijke wil tot naastenliefde reikt denk ik verder dan onze wet nu doet vermoeden.

Met veel respect en in goede hoop. Groet en ik reken op u,

[NAAM]

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen