Met het overlijden van Olivia Newton-John heeft de wereld een LGBT+-icoon minder.

Misschien is ze wel het bekendst geworden door haar rol in de film Grease, een popcultuurklassieker, maar het is haar muziekcarrière waardoor de gisteren overleden Olivia Newton-John in het hart van de LGBT+-gemeenschap werd gesloten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De in 1948 geboren zangeres en actrice heeft in haar leven laten zien een bondgenoot te zijn van de LGBT+-gemeenschap. Misschien wel het meest kenmerkende moment is de videoclip van haar hit Physical die in 1981 uitkwam. Wanneer de gespierde, in speedo's trainende mannen op het einde de sportschool verlaten houden ze elkaars hand vast. Een klein gebaar zo lijkt het, maar in de jaren '80 was zoiets een stuk minder vanzelfsprekend. Newton-John zei in 2011 tegen tijdschrift Advocate dat het toen nogal "radicaal" was om zo'n beeltenis in een muziekvideo te hebben.

De zangeres, die naast Physical ook hits scoorde met Have You Never Been Mellow en If You Love Me, Let Me Know, heeft verschillende keren op toonaangevende Prides opgetreden, waaronder de Sidney Mardi Gras en die van New York. Die laatste was extra speciaal, vertelde ze in het interview met Advocate. "Ik zong bij Pride in New York op de avond nadat werd aangekondigd [dat het homohuwelijk in die staat legaal werd], dus het was een ongelooflijke avond om mee te maken. Er hing opwinding in de lucht. Ik denk dat liefde liefde is. Je vindt het wanneer je kunt."

Daarnaast speelde Newton-John in de film It's My Party, die gaat over de aids-crisis en de persoonlijke gevolgen voor mensen met een hiv-diagnose.

En... dan is er nog de door critici afgeslachte film Xanadu, die is uitgegroeid tot een gay klassieker.

Olivia Newton-John is 73 jaar oud geworden. Jarenlang leefde ze met de gevolgen van kanker. Zelf zette ze zich in voor onderzoek naar die ziekte. Waardoor ze werd geridderd in de Orde van het Britse Rijk. Dame Newton-John overleed in Santa Barbara.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen