Meer dan 370 religieuze leiders vragen om verbod op conversietherapie

Een groot aantal religieuze leiders uit meer dan 35 landen willen een wereldwijd verbod op conversietherapie. Onder andere Nobelprijswinnaar Desmond Tutu is een van de 370 geestelijken die een eind zouden willen zien aan de therapie die erop gericht is om iemands seksuele geaardheid of identiteit te veranderen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de BBC. De verklaring zal vandaag ingediend worden op een conferentie van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De ondertekenaars pleiten in de verklaring ook voor het afschaffen van verboden op homoseksualiteit.

Het document wordt begeleid door de handtekeningen van geestelijken van vrijwel alle wereldreligies, onder wie de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Ook de voormalige Ierse president Mary McAleese, die geldt als een invloedrijk figuur binnen de Rooms-Katholieke Kerk, steunt de verklaring. Verder is de verklaring door meer dan 60 rabbijnen ondertekend. Daarnaast hebben ook moslim-, sikh-, hindoe- en boeddhistische leiders hun handtekening onder de verklaring gezet.

Conversietherapie is berucht om de schadelijke gevolgen voor LHBT+’ers. Het zou angststoornissen en depressie kunnen veroorzaken. In Nederland en België is homogenezing nog niet verboden. Uit een recent onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie door met name orthodoxe geloofsgemeenschappen worden toegepast. Zo zou Nederland zo’n 15 aanbieders van deze therapie kennen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen