Maleisische man krijgt historische toestemming om veroordeling voor “homoseks” aan te vechten

Een man in Maleisië die veroordeeld is voor “seksueel contact dat tegen de orde van de natuur ingaat” gaat zijn veroordeling aanvechten. De hoogste rechtbank in het land heeft hem hier toestemming voor gegeven. De zaak zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de positie van homoseksuelen in het Maleisische rechtssysteem.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De moslimman zelf ontkent seks met een andere man te hebben gehad, zegt zijn advocaat tegen persbureau Reuters. Hij vecht zijn veroordeling aan bij de Islamitische rechtbank. Maleisië kent twee rechtssystemen: een civiel systeem en het shariarecht. In beide systemen is homoseksualiteit illegaal.

Dat wil de man nu aanvechten. Volgens zijn advocaat heeft de Islamitische staatsrechtbank geen macht om hem te kunnen veroordelen voor seks met een man, aangezien het civiele recht dit al verbied. “Als we winnen, zullen alle beschuldigingen in de shariarechtbank moeten worden ingetrokken,” zegt zijn advocaat.

Mocht de man in zijn gelijk worden gesteld, dan zal dit gevolgen kunnen hebben voor veel veroordelingen van homoseksuelen in Maleisië. LGBT+-organisaties melden dat de shariawetten steeds meer gebruikt worden tegen homoseksuelen in het land.

De man werd in november opgepakt, met nog een aantal andere homoseksuele mannen. Een deel van hen is al bestraft met stokslagen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen