Maandag demonstratie: stop haatcampagne tegen Poolse regenbooggemeenschap!

Op maandagavond 7 september organiseert een groep organisaties en activisten op het Amsterdamse Homomonument een demonstratie tegen de steeds grimmiger anti-LHBTI campagne in Polen. De organisatoren eisen meer actie van de Nederlandse overheid, de Europese Unie en kerkgenootschappen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Demonstratie tegen LHBTI-haat Polen:
• Maandag 7 september 2020 – 18.00-18.45 uur – Homomonument – Westermarkt – Amsterdam
• Belangstellenden kunnen zich HIER aanmelden (niet verplicht)
• Neem een regenboogvlag mee
• Houd je aan de voorschriften tegen het Coronavirus (onderaan dit bericht).

Haatcampagne
De Poolse regering voert sinds twee jaar een steeds intensievere haatcampagne tegen de regenbooggemeenschap. Volledige provincies en gemeenten verklaren zich tot ‘LHBTI-vrije zone’ en president Duda maakte van LHBTI-haat eerder dit jaar een hoofdthema van zijn herverkiezingscampagne. De haatcampagne neemt de laatste weken steeds grimmiger vormen aan. Op 7 augustus werden 48 LHBTI-activisten gearresteerd tijdens een vreedzame demonstratie voor de vrijlating van transgenderactiviste Margot Szutowicz, die zelf bij een eerder protest was gearresteerd. Eind augustus riep de invloedrijke Poolse Bisschoppenconferentie op tot oprichten van ‘klinieken’ waar mensen zogenaamd zouden moeten worden ‘genezen’ van hun seksuele oriëntatie. De Poolse premier Morawiecki omarmde die oproep vrijwel direct.

Oproep
Met de demonstratie zetten de organisatoren hun eis kracht bij dat de Nederlandse overheid, de Europese Unie en kerkgenootschappen meer actie moeten ondernemen tegen de anti-LHBTI haatcampagne in Polen. Ze willen bijvoorbeeld dat Nederlandse kerkgenootschappen de mensenrechten van LHBTI direct met hun Poolse geloofsgenoten bespreken en om opheldering vragen. Ook willen ze Poolse LHBTI’s een hart onder de riem steken. De demonstratie wordt georganiseerd door het COC, het Nederlands-Poolse netwerk Nieheteronormatywne Niderlandy, predikant voor de regenbooggemeenschap van de Protestantse Kerk Amsterdam Wielie Elhorst en activist Hans Verhoeven.

Neem je regenboogvlag mee ...
De organisatoren roepen deelnemers op om een regenboogvlag mee te nemen: ‘Uit solidariteit met Poolse LHBTI’s creëren we donderdag een zee van regenboogvlaggen bij het Amsterdamse Homomonument. Neem je vlag mee en wees zichtbaar!’

Houd je aan de Coronavoorschriften

  • Houd 1,5 meter afstand, ook bij aankomst en vertrek
  • Draag een mondkapje
  • Volg de instructies van de ordehandhavers
  • Ga staan op de aangegeven plekken die op 2 meter afstand van elkaar zijn geplaatst op de grond
  • Wissel tijdens de demonstratie niet van plaats
  • Vorm geen spreekkoren

 

Bron: COC Nederland

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen