Linkse oppositie Polen kiest homoseksuele Robert Biedroń als presidentskandidaat

De linkse oppositie in het Poolse parlement heeft een homoseksuele politicus aangewezen als presidentskandidaat. Robert Biedroń is actief LHBT+-activist en tevens leider van de linkse partij Lente. Hij zal het tijdens de presidentsverkiezingen in mei op moeten nemen tegen de regerende anti-LHBT+ partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De aanstelling van Biedroń is bijzonder: de huidige regering voert actief campagne tegen de, volgens hen, ‘LHBT-ideologie’. Juist vanwege Biedrońs progressieve standpunten hebben de drie linkse oppositiepartijen hem genomineerd als presidentskandidaat. “Biedroń heeft een duidelijke visie op een seculiere staat, sociale kwesties, de EU, vrijheid en de positie van vrouwen,” zegt Wlodzimierz Czarzasty, leider van de Linkse Alliantie, tegen persbureau AFP. Veel van Biedrońs standpunten gaan in tegen de opvattingen van regeringspartij PiS. De linkse presidentskandidaat is naast LHBT+-activist namelijk ook atheïst, pro-Europees, en een feminist.

Biedroń begon zijn politieke carrière als eerste openlijk homoseksueel parlementslid, na jaren van activisme. In Słupsk, een noordelijke stad aan de Oostzee, werd hij in 2014 de eerste openlijk homoseksuele burgemeester van het land. Momenteel is de politicus lid van het Europees Parlement.

In de aankomende parlementsverkiezingen zal Biedroń de strijd aan gaan met de huidige rechts-nationalistische Andrzej Duda en de liberale Małgorzata Kidawa-Błońska. Die strijd zal voor Biedroń nog een hele kluif worden. Zowel het rechts-nationalistische als het liberale blok zijn in het Poolse parlement vele malen groter. Toch is er hoop: in de afgelopen verkiezingen keerde de Linkse Alliantie onder leiding van Biedroń na afwezigheid terug in het parlement. In tegenstelling tot 2015 werd vorig jaar de kiesdrempel werd gehaald.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen