De politie kwam de locatie van de lichamen op het spoor na een verklaring van de hoofdverdachte, politieagent Beau Lamarre-Condon. Volgens de politie heeft hij de twee mannen neergeschoten en vervolgens in surfplankhoezen naar een huis op het platteland vervoerd.
De moord op de 26-jarige Jesse Baird en de 29-jarige Luke Davies houdt Australië al dagen bezig. De zoektocht naar de lichamen van het koppel begon afgelopen woensdag, maar werd pas succesvol nadat Lamarre-Condon op dinsdag een tip gaf over de locatie van de lichamen. Sinds vrijdag zit de politieagent al vast op verdenking van de moord, maar wilde in eerste instantie niet meewerken aan het onderzoek.
Baird en Davies woonden in Sydney, waar Baird een carrière had als tv-presentator. In eerste instantie werd in Australische media gemeld dat Lamarre-Condon en Baird een relatie zouden hebben gehad, maar later vertelden vrienden dat hier niets van waar was. Er zou hoogstens sprake zijn van “friends-with-benefits”. Volgens de Daily Mail beëindigde Baird het contact met Lamarre-Condon toen deze op sociale media zou hebben gezegd dat de twee een setje zouden zijn. Baird zou vorig jaar Augustus angstig naar een vriend hebben gebeld omdat een politieauto hem achtervolgde.
Afgelopen februari zou Lamarre-Condon volgens de politie zelfs het huis van Baird zijn binnengedrongen. De agent nam toen diens telefoon en portemonnee mee. Op de telefoon verwijderde Lamarre-Condon berichten en stuurde hij een aantal nieuwe berichten om de politie op het verkeerde been te zetten.
Rouw
De LGBT+-gemeenschap in Sydney rouwt om de moord op het koppel. Voor het huis van Baird en Davies worden bloemen neergelegd. Aankomend weekend vindt er de Gay and Lesbian Mardi Gras plaats in Sydney, een groot LGBT+-evenement. Normaal gesproken lopen er ook agenten mee in de optocht, maar dit jaar geeft de organisatie hen geen toestemming. De reden is dat politiedeelname aan de viering het rouwproces zou kunnen verstoren.
Toch is er ook kritiek op de beslissing. De politie zegt in een verklaring het “spijtig” te vinden. De oppositieleider in het parlement van de deelstaat New South Wales gaat verder en roept op om de subsidie voor het evenement in te trekken. Daar is de premier Chris Minns van New South Wales het niet mee eens. Toch betreurt ook hij het boycotten van politiedeelname door de organisatie. “Er zijn veel LGBT+’ers in het politiekorps van New South Wales die de vooroordelen op de werkvloer zouden aankaarten”, zegt Minns. “Ik denk politiedeelname aan de Mardi Gras-parade een belangrijk onderdeel is van het samenbrengen van de gemeenschappen.”
De politiedeelname aan de Mardi Gras ligt sowieso gevoelig, aangezien het evenement in 1978 is ontstaan uit een demonstratie van de LGBT+-gemeenschap tegen discriminatie. Die demonstratie werd door de politie hardhandig uit elkaar geslagen. Dit leidde zelfs tot vele geforceerde coming-outs, nadat media de namen van de demonstranten publiceerden. Een aantal deelnemende groepen roept al langer om de politie op het evenement te weren, om zo een statement te maken voor groepen in de samenleving die door de politie zouden worden onderdrukt en gediscrimineerd.