LGBT+-rechtenprotest marcheert van Polen naar Duitsland

Op 5 september vond de eerste Pools-Duitse Pride-mars plaats in blijk van solidariteit voor de rechten van de Poolse LGBT+-gemeenschap. Ruim 2.000 demonstranten marcheerden van de Poolse grensstad Slubice naar de Duitse stad Frankfurt an der Oder.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De afstand tussen de twee steden is nog geen 100 meter, maar het beleid voor de LGBT+-gemeenschap is scherp verdeeld. Relpolitie stond paraat aan het begin van de mars, uit angst voor conservatieve Poolse groepen die de optocht wilden belagen. De mars is echter zonder enig probleem de grens overgestoken. Wel was de route bezaaid met 30 à 40 Poolse tegenhangers die haatliederen zongen en borden omhoog hielden dat de LGBT+-gemeenschap bestaat uit pedofielen.

De organisatoren van de mars waren opgelucht. ''De sfeer van de mars was gefocust op liefde, niet op woede’’, aldus de organisatoren. Velen kwamen meelopen voor het eerste evenement in zijn soort. Demonstranten liepen met trots mee met de mars. Dragqueens leidden de mars, maar ook veel anderen pakten uit: van muziek tot hoge hakken en een zee aan regenboogvlaggen.

In Nederland was er op maandagavond 7 september ook een demonstratie tegen het Poolse LGBT+-beleid. Tientallen mensen stonden bij het Homomonument in Amsterdam om solidariteit te tonen naar de Poolse LGBT+-gemeenschap.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen