"LGBT+-acceptatie in Hongarije op hoogste niveau ooit"

Aan de retoriek van Viktor Orbán zou je het niet snel aflezen, maar de (sociale) acceptatie van de LGBT+-gemeenschap in Hongarije is groter dan ooit. Dat beweert de Hongaarse LGBT+-organisatie Háttér Society op basis van een onderzoek dat samen met Amnesty International werd uitgevoerd. Circa driekwart van de Hongaren zou het niet eens zijn met het door Orbán gevoerde beleid.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Eén van de meest verregaande maatregelen van de Fidez-regering tot nu toe is het afschaffen van de erkenning van transgender personen, maar volgens het onderzoek van Amnesty en Háttér staan de meeste Hongaren helemaal niet achter dat besluit. 74% zou het niet eens zijn met die beslissing.

Ook de recente homopropagandawet kan niet op de steun van de bevolking rekenen. 66% van de Hongaren zouden een voorstander zijn van het behandelen van seksuele minderheden op scholen, wat door de nieuwe wet verboden wordt. 90% vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met seksuele voorlichting op scholen en 83% is ervan overtuigd dat je niet homoseksueel kan worden als je op school hierover les krijgt.

Acceptatie van het homohuwelijk schiet zelfs vooruit: in 2019 was slechts 33% voor de openstelling van het huwelijk, nu is dat volgens Háttér en Amnesty 59%. 

"Het is overduidelijk: [de Hongaren] willen geen ongrondwettelijke, homofobe en transfobe wet," zegt Dávid Vig, directeur van Amnesty International Hongarije, over resultaten van het onderzoek.

“Ons onderzoek bevestigt dat de Hongaarse samenleving veel meer accepterend is dan de overheid," voegt Luca Dudits, bestuurder van Háttér Society, daar aan toe. "Het bedrieglijke, hatelijke beleid heeft geen steun, daarom is het belangrijk dat iedereen opkomt voor LGBT+-personen en niet toegeeft aan haat.”

De conservatieve regering van premier Viktor Orbán voert al jaren een anti-LGBT+-beleid. Nu de regering ook het uiten van homoseksualiteit en het zijn van transgender aan banden wil leggen, ligt het land zwaar onder vuur vanuit de EU. Orbán heeft gezegd de wet met een referendum voor te willen leggen aan de bevolking.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen