Leerlingen in St. Petersburg gescreend voor LGBT+-propaganda

Non-profitorganisatie Russian LGBT Network ontdekte dat docenten in de stad Sint-Petersburg waren geïnstrueerd om informatie te verzamelen over studenten. In het bijzonder om te kijken of ze de ‘gay propaganda-wet’ overtreden. De verzamelde informatie moest vervolgens worden gedeeld met het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De docenten zijn specifiek verzocht om opzoek te gaan naar de aanwezigheid van LGBT+-symbolen op de social-mediaprofielen van de studenten. Symbolen zoals de regenboogvlag zijn een overtreding van de controversiële wetgeving die in 2013 werd ingevoerd.

Het Russische LGBT+-netwerk ontving van een anonieme bron screenshots van de correspondentie tussen de leraren. Hierin zijn opgestelde dossiers te zien met het gevonden bewijsmateriaal, woonadressen en foto’s van de studenten. Het plaatsen van een regenboogvlag werd bijvoorbeeld besproken als een misdrijf dat moet worden bestraft.

"Het screenen door de onderwijsinstellingen is illegaal volgens een Verenigde Naties-verdrag dat opkomt voor de rechten van een kind. Deze onderwijsorganisaties zijn niet bevoegd om materiaal te verzamelen over mogelijke delicten en hebben geen plicht om sociale netwerken te controleren’’, aldus de advocaat van het Russische LGBT+-netwerk.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen