Dat heeft de Washington Post achterhaald. De organisatie krijgt de miljoenen dollars voor de data-inkopen van verschillende conservatieve filantropen. Het gaat overigens niet alleen om data van Grindr, maar ook die van apps als Scruff, Growlr en Jack’d. Hiervoor gebruikt de groep data van 2018 tot 2021, verkregen via bedrijfjes die data opkopen en weer verkopen. De organisatie probeert zo de seksuele geaardheid van priesters te onthullen en is dus niet gericht op het achterhalen of Amerikaanse priesters het celibaat schenden.
Grindr heeft al langer te maken met een data-schandaal. Zo kwam vorig jaar naar buiten dat de app jarenlang haar locatiegegevens doorverkocht aan commerciële advertentiebedrijven. Dat deze gevoelige data dus nu ook gebruikt worden voor andere doeleinden voedt de kritiek op de datingapp des te meer.
Grindr zegt tegen de Washington Post dat het in 2020 gestopt is met het commercieel verkopen van haar locatiedata. Ook Growlr is vorig jaar hiermee gestopt. Scruff en Jack’d zouden locatiegegevens ook niet meer beschikbaar stellen. Grindr bestuurder Patrick Lenihan reageert geschokt op de onthullingen en is “woedend” op de activisten en geeft aan dat Grindr zal blijven strijden om groepen met slechte bedoelingen uit te sluiten van de advertentie-industrie.
Toch is het kwaad al geschied. Zo werd in 2021 met de hulp van de groep naar buiten gebracht dat de prominente priester Jeffrey Burrill Grindr gebruikt. Het is verder niet duidelijk of de groep nog meer slachtoffers heeft gemaakt.
De directeur van de Catholic Laity and Clergy for Renewal, Jayd Hendricks, zegt zelf “trots” te zijn op de organisatie. “Ons doel is om de Kerk lief te hebben en de Kerk te helpen om heilig te blijven.” Bronnen vertellen tegen de Washington Post dat het project geheim had moeten blijven. Het statement van Hendricks kwam dan ook nadat de krant meermaals om een interview had gevraagd.