Israël staat draagmoederschap voor homokoppels toe na rechterlijke uitspraak

Koppels van hetzelfde geslacht in Israël zullen half januari dezelfde rechten krijgen als heteroseksuele koppels wat betreft draagmoederschap. Dit wordt ingevoerd nadat de rechter een beperkende wet "discriminerend" noemde.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Israëlische minister van Volksgezondheid noemt het een "historische" stap dat homokoppels dezelfde toegang krijgen tot draagmoederschap.

De beslissing is het slotstuk van een lange campagne, die op veel conservatieve tegenstand kon rekenen. Een petitie om het mogelijk te maken werd al in 2010 gelanceerd. In 2021 moest een rechter uiteindelijk beslissen dat de toenmalige wet die homokoppels verbood om via een draagmoeder een kind te krijgen "ongrondwettig en discriminerend" was.

Conservatieve politici uitten toen hun ongenoegen over de beslissing, het zou tegen de "Joodse identiteit" van Israël zijn om homokoppels dit recht te gunnen, maar de rechter maande de overheid om binnen zes maanden het verbod op te heffen.

Iets meer dan zes maanden na de uitspraak, op 11 januari, zullen homoseksuele koppels in Israël ook van draagmoederschap gebruik kunnen maken. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen