Intersekse hardloopster stapt naar rechter om mee te mogen doen aan Olympische Spelen

De Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya (winnaar van twee keer Olympisch goud) wil bij het Europees Hof voor de rechten van de Mens afdwingen dat ze mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Ze mag dat momenteel niet, omdat ze volgens de regels haar testosteronniveau moet aanpassen, meldt persbureau Reuters
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Eerder ving ze bot bij de Zwitserse rechter, maar Sementa ziet bij het Europees Hof nog een kans om toch naar Tokyo af te kunnen reizen.

De wereldatletiekbond vroeg aan vrouwelijke atleten met een hoog testosteronniveau om dit te verlagen als ze toegang willen krijgen tot wedstrijden vanaf 400 meter. Dit kan door zowel medicijnen als door een chirurgische ingreep. De eis van de wereldatletiekbond heeft gevolgen voor zowel transgender als intersekse personen.

"We blijven erop hopen dat World Athletics inziet dat er een fout is gemaakt en de regels die mevrouw Semenya verbieden mee te doen terugtrekt," zegt haar advocaat.

De atletiekbond liet bij de zaak in de Zwitserse rechtbank weten dat ze achter de beslissing staat en noemt de richtlijnen "wettelijk en legitiem". 


Caster Semenya heeft twee keer Olympisch goud veroverd op de 800 meter, een onderdeel waar ze nu dus van uitgesloten is. Daarnaast is ze oprichter van de Caster Semenya Foundation, die opkomt voor de rechten van jonge meisjes. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen