‘Houthi-rebellen geven doodstraf aan 13 homoseksuelen’

Een door Houthi-rebellen gecontroleerde rechtbank in Jemen heeft dertien homoseksuele mannen ter dood veroordeeld. Dat meldt persbureau AFP. De veroordeelden zullen publiekelijk geëxecuteerd worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De mannen zijn opgepakt in de Jemenitische provincie Ibb, in het westen van het land, waar de Houthi-rebellen aan de macht zijn. 35 andere mannen zijn volgens persbureau AFP gevangen gezet, ook op verdenking van homoseksualiteit. 

De Houthi’s zijn een door Iran gesteunde rebellengroep die zich verzet tegen de Jemenitische regering. Zij hebben momenteel het overgrote deel van westelijk Jemen in handen en gebruiken die positie om Westerse schepen in de Rode Zee aan te vallen. Dat doen ze naar eigen zeggen om solidariteit met de Palestijnen te laten zien. 

“De Houthi’s zijn bezig hun misstanden thuis op te voeren, terwijl de wereld het druk heeft met hun aanvallen op de Rode Zee in de gaten te houden,” zegt Niku Jafarnia, Jemen-onderzoeker bij Human Rights Watch, tegen AFP. “Als ze zich echt zo druk zouden maken om de mensenrechten waarvoor ze in het geval van Palestina zeggen op te komen, zouden ze Jemenieten niet met zwepen en stenen ter dood brengen.” 

Ondanks dat de doodstraf is uitgeschreven, is het nog niet zeker of deze ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. Volgens mensenrechtenorganisatie Euro-Mediterranean Human Rights Monitor wordt slechts een fractie van de terdoodveroordelingen in Houthi-gebied daadwerkelijk uitgevoerd. In 2021 was er internationale verontwaardiging voor de publieke executie van negen "spionnen".

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen