Hongarije: nieuwe wet maakt het mogelijk om homo-ouders te “verklikken”

Voeden je homoseksuele buren een kind op? In Hongarije kan je hen anoniem gaan verlinken bij de politie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De nieuwe wet die door het Hongaarse parlement is aangenomen is erop gericht om 'kinderen te beschermen' tegen homoseksuele opvoeders. Koppels die ingaan tegen “de grondwettelijk erkende rol van huwelijk en gezin”, wat inhoudt dat één man en één vrouw een kind mogen opvoeden, zijn strafbaar. Anoniem kunnen burgers hen aangeven bij de politie.

De wet is de uitvoering van een Europese richtlijn om de rechten van klokkenluiders in de hele Unie te harmoniseren. Die wetgeving had al ingevoerd moeten worden in Hongarije, maar samen met zeven andere landen (waaronder Spanje en Duitsland) had Hongarije dit nog niet gedaan. De Europese Commissie daagt deze landen nu voor de Europese rechter om alsnog zo'n wet in te voeren. Hongarije geeft dus gehoor aan die druk, maar voert een klokkenluiderswet in met extra elementen die niet in de Europese richtlijn staan. Ook mensen die het geslacht waarmee een kind geboren is niet erkennen kunnen worden verlinkt. Dit zal dus effect hebben op transgender kinderen.

Deze elementen zijn in lijn met de Hongaarse aanval op LGBT+-rechten in de afgelopen jaren. Zo voerde het land een LGBT+-propagandawet in, waarin de expressievrijheid van de gemeenschap in bijvoorbeeld de media drastisch wordt beperkt. De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen Hongarije, waardoor het land ook hierover zich bij de Europese rechter moet verantwoorden. Minstens vijftien landen, waaronder Nederland en België, ondersteunen deze rechtszaak.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen