Homoseksuele man stelt zich kandidaat voor verkiezingen Myanmar

Hoewel homoseksualiteit er illegaal is, springt een homoseksuele man in Myanmar (Zuidoost-Azië) voor zijn transgender vrienden in de bres. Nadat zij hem verhalen hadden verteld over mishandeling door agenten, besloot hij mee te doen aan de verkiezingen om LGBT+-rechten te verdedigen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt persbureau AFP. Myo Min Tun hoorde van zijn transgender vrienden verhalen over mishandeling door de politie. Volgens de 39-jarige man werden zijn vrienden gedwongen om hun beha’s uit te doen en voor de agenten te knielen, waarna ze werden betast.

“Dat was een schending van hun rechten,” laat hij AFP weten. “Ik realiseerde me dat er niemand in het parlement is die hier een punt van kan maken.” Dus hij besloot om zich verkiesbaar te stellen voor het regionale parlement.

Het is volgens hem nog te vroeg om de illegaliteit van homoseksualiteit aan te vechten. Daarom wil hij de dagelijkse discriminatie van LGBT+-personen aan de kaart stellen.

Ook de leider van zijn politieke partij, Thet Thet Khine, beaamt dat het te vroeg is om van de legalisering van homoseksualiteit een speerpunt te maken. “Het kan mensen niks schelen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het een negatieve tegenreactie aanwakkert als we onszelf ervoor zouden inzetten,” vertelt ze.

Myo Min Tun is al langer betrokken met de Myanmarese LGBT+-gemeenschap. Zo zette hij zich al in voor hiv-preventie. “Ik doe dit om een pionier te zijn voor alle LGBT+’ers, zodat ze weten dat we kunnen zijn wie we willen,” zegt hij over zijn kandidaatstelling. Hij is de eerste openlijk homoseksuele persoon die zich in Myanmar verkiesbaar stelt.

“Toch hebben we nog een lange weg te gaan,” verzucht hij.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen