Het begin van The Emmys

Dit jaar worden de Emmys voor de 71e keer gehouden, traditiegetrouw in Los Angeles. Voor het eerst zendt OUTtv deze LIVE uit in Nederland op zondagnacht 22 september vanaf 02:00. Maar die Emmys, wat voor prijzen zijn dat eigenlijk? En voor wie?
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een Emmy is een award voor de televisiewereld. Allereerst moeten we even een verschil uitleggen: we hebben het in dit artikel over de Primetime Emmy Awards. Er zijn namelijk heel veel andere soorten Emmys. Zo heb je ze voor sport, documentaires, internationale producties enzovoort. De Primetime Emmys zijn dus televisieprijzen voor programma’s uitgezonden tijdens ‘primetime’ uren – van zes uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts. Je hebt ook nog de Daytime Emmy Awards voor, je raadt het al, programma’s die midden op de dag uitgezonden worden. 

In het begin van de Emmys waren die verschillen er helemaal niet. De Emmy Awards was een kleinschalige uitreiking in een theatertje in Los Angeles voor lokale televisieproducties. De kaartjes voor de show waren toen slechts vijf dollar(!). Er waren maar zes categorieën en de prijs voor beste televisiepersoonlijkheid ging naar de twintigjarige Shirley Dinsdale met haar buikspreekpop.

Het idee voor de prijsuitreiking kwam vanuit de beroepsgroep Television Academy. De oprichter wilde de award in eerste instantie Ike noemen, een verwijzing naar de iconoscoop waarmee de eerste televisieproducties werden opgenomen. Uiteindelijk werd de naam ''Emmy'' gekozen. Dit is afgeleid van “Immy”, een bijnaam onder televisieploegen voor ''image orthicon'' (een veelgebruikte camerabuis in tv-producties). Het uitgekozen beeldje is de nu welbekende vrouw met vleugels, de muze van de kunst, die een atoom vasthoudt. Het atoom symboliseert de wetenschap achter de televisie. Het duurde overigens wel even tot het uiteindelijke ontwerp gekozen werd: voorheen waren er al 47 concepten voor het beeldje afgewezen. 

Nu zijn de Emmys een prestigieus prijzenspektakel met maar liefst 27 categorieën, waarbij de hele Amerikaanse tv-wereld aanwezig is. De prijzen worden uitgedeeld aan programma’s, acteurs, regisseurs, en schrijvers. Daarnaast zijn er ook nog de ‘Creative Arts Awards’ waarin onder andere visagisten, voice overs en casting agents in de prijzen kunnen vallen. Vandaag de dag mogen ook streaming platforms meedingen om een beeldje. Misschien is het enige dat niet veranderd is wel het beeldje zelf.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen