Gelijke huwelijksrechten in Costa Rica!

Vanaf vandaag (dinsdag 26 mei) zijn koppels van hetzelfde geslacht eindelijk in staat elkaar het jawoord te geven in Costa Rica! Daarnaast krijgen echtparen van hetzelfde geslacht ook het recht om samen te adopteren en om elkaars kinderen van voorafgaande relaties te adopteren. Hoewel een groep wetgevers het legaliseren van het homohuwelijk eerder deze maand probeerde te blokkeren met de coronacrisis als smoes, mocht deze poging gelukkig niet baten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hiermee is Costa Rica het 29ste land in de wereld die het homohuwelijk legaliseert. Het doorvoeren van gelijke huwelijksrechten stond al jaren op de planning doordat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat alle ondertekenende landen het homohuwelijk moeten toestaan. Dit omvat Costa Rica. Daarnaast oordeelde het Hooggerechtshof van Costa Rica in augustus 2018 dat het tegen de grondwet was om het homohuwelijk te blokkeren.

In november 2018 kregen wetgevers 18 maanden de tijd om gelijke huwelijksrechten in te voeren. Ondanks de deadline probeerden afgevaardigden het proces te vertragen en vroegen ze deze maand om een uitstel. Ze wilden een minimum van 18 maanden zodra de pandemie is geëindigd. Tot de vreugde van vele LGBT+ organisaties werd dit niet toegestaan.

Naar aanleiding van het oordeel vanuit het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens sluit Costa Rica zich als zesde land aan bij Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador en Uruguay. Het oordeel geldt echter ook voor Barbados, Bolivia, Chili, Dominicaans Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Suriname. Hoewel het oordeel definitief is, is het nog wel afwachten hoelang het duurt tot deze landen het homohuwelijk legaliseren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen