Geen gerechtigheid voor Tsjetsjeense homo na marteling

Tsjetsjenië, Maxim Lapunov, concentratiekamp, marteling, LGBT, mensenrechten, lhbt, holebi, Europa, gay, nieuws
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Nadat Lapunov op een avond door vreemden een auto werd ingetrokken, zat hij naar verluidt 12 dagen vast in een met bloed doordrenkte cel. Hij zegt dat hij verschrikkelijke bedreigingen, vernedering en marteling heeft ondergaan. Lapunov zei ook dat hij in zijn cel het geschreeuw van andere homoseksuele mannen in het concentratiekamp kon horen. De politie ondervroeg hem en martelde hem om de identiteiten van andere homomannen te onthullen, zegt hij. 'Elke dag verzekerden ze me dat ze me zouden vermoorden en vertelden ze me hoe.'
 
Lapunov hoopte dat de regering en de politie het zouden onderzoeken. Hij zei dat het moest gebeuren 'omdat we allemaal mensen zijn en allemaal rechten hebben'. Hij is de enige persoon die leed in de concentratiekampen die het aandurfde publiekelijk te spreken over zijn ervaring. De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, heeft ontkend dat hij de marteling van LGBTI-mensen leidde.
 
De regionale rechtbank van Stravropol heeft nu geweigerd om een strafrechtelijke procedure in te leiden. Op 21 september 2017 diende Lapunov een klacht in betreffende onwettige acties van wetshandhavers in Tsjetsjenië. Het Russische LGBT-netwerk heeft ook gezegd dat de rechtbank heeft besloten dat zijn klacht op één of andere manier 'onwettig' is. De Committee Against Torture, een liefdadigheidsinstelling die Lapunov helpt, gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank bij het Constitutionele Hof. Het Russische LGBT-netwerk zal Lapunov helpen bij het indienen van een klacht bij de European Court of Human Right.
 
Bron: Gay Star News
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen