's Werelds eerste persoon genezen van hiv overlijdt aan gevolgen leukemie

Timothy Ray Brown werd in 2007 als eerste persoon ter wereld genezen van hiv door middel van een beenmergtransplantatie. Timothy (54), ook de ‘Berlin Patient’ genoemd, is op 29 september overleden aan de gevolgen van kanker. “Ik ben gezegend dat we samen een leven deelden, maar ik ben er kapot van dat mijn held nu weg is. Tim was de liefste persoon ter wereld en zijn geest zal voortleven… Vier Tims leven en heb hoop.” Aldus zijn partner in een ontroerende post op zijn Facebookpagina.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In 2007 ontving Brown een beenmergtransplantatie van een donor die hiv-resistent was. Hij onderging de transplantatie in eerste instantie om leukemie te bestrijden. Als gevolg van deze genetische afweer voor hiv, werd Brown als eerste persoon ter wereld genezen van hiv. Een daaropvolgende beenmergtransplantatie (van dezelfde donor) genas Brown van leukemie. In eerste instantie werd hij anoniem vermeld als de ‘Berlin Patient’. In 2010 besloot Brown zijn identiteit bekend te maken. Hij bleef de rest van zijn leven vrij van hiv.

Midden september kwam het slechte nieuws dat de kanker terug was en dat Brown niet lang meer te leven had. Op 29 september is Brown op 54-jarige leeftijd overleden, in gezelschap van zijn partner en vrienden. Zijn partner schreef op zijn Facebook: “Ik ben gezegend dat we samen een leven deelden, maar ik ben er kapot van dat mijn held nu weg is. Tim was de liefste persoon ter wereld en zijn geest zal voortleven.. Vier Tims leven en heb hoop.”

Sinds de genezing van Timothy Ray Brown is er een tweede man op dezelfde wijze genezen van hiv, genaamd Adam Castillejo.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen