Eerste getrouwde Russische mannen vinden thuis in Nederland: ‘we gaan nooit meer terug naar Rusland’

outtv, gay, rusland, vluchteling
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Pavel Stotsko en Yevgeny Voytsekhovsky werden in januari van dit jaar per ongeluk het eerste getrouwde homostel van Rusland, nadat hun huwelijk werd goedgekeurd door het burgercentrum in Moskou. Hun verhaal werd door de Russische media groots opgepakt, omdat het homohuwelijk illegaal is in Rusland. De politie liet de mannen weten dat zij hun veiligheid niet konden garanderen. Zeven maanden later spreken de mannen voor het eerst weer met The Moscow Times, via een telefoongesprek op een geheime locatie. Tijdens het telefoongesprek liet Stotsko weten dat de mannen met niemand spreken die ook Russisch is, omdat zij bang zijn dat ze worden verraden.

Het stel vluchtte met hulp van het Russische LHBT netwerk naar Istanbul, via Amsterdam, waar zij volgens het netwerk het best asiel aan konden vragen. Het stel zegt dat zij zelfs in het vliegtuig met angst voor hun leven zaten. Om hen heen zaten verschillende mannen die hen in de gaten hielden. “We wisten niet wie deze mannen waren, maar we hadden het gevoel dat ze een gevaar voor ons waren,”  zei Stotsko. Een stewardess hielp de mannen bij aankomst in Nederland het vliegtuig veilig te verlaten en de politie te vinden.

Inmiddels zitten de mannen in een opvangcentrum ergens in Nederland, waar geen Russisch sprekende asielzoekers zitten, die mogelijk hun locatie kunnen verklappen. De mannen krijgen geld en taallessen van de overheid, en krijgen binnenkort ook hulp met het vinden van een appartement. “We besloten meteen dat dit ons land is. Het voedt ons, geeft ons een dak boven ons hoofd en daar moeten we dankbaar voor zijn, snel integreren en onze schuld terugbetalen,” zegt Stotsko.

Het legaliseren van hun huwelijk heeft de mannen een soort voorbeeldfunctie gegeven voor Russische LHBT’ers. De mannen hebben van veel LHBT’ers uit Rusland brieven gekregen die zeggen dat ze mensen hoop geven en dat ze licht aan het einde van de tunnel zien. De twee hebben geen enkele plannen om ooit terug te keren naar Rusland, “zelfs niet voor één dag.”
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen