Duizenden Indiërs demonstreren voor homohuwelijk

Meer dan tweeduizend Indiërs gingen afgelopen weekend de straat op in Delhi om gelijke huwelijksrechten voor homoseksuelen te eisen. Na drie afgelaste edities vanwege de pandemie kon de Delhi Queer Pride March eindelijk weer doorgaan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Na dat gat van drie jaar konden LGBT+’ers en hun bondgenoten eindelijk weer de straat opgaan. De demonstranten eisten onder andere van de Indiase overheid om de openstelling van het huwelijk door te voeren. 

Een van de deelnemers vertelt aan de India Times dat er door de jaren heen veel is veranderd: "Ik ga al sinds mijn 18e naar Delhi Pride. Ik heb het door de jaren heen zien evolueren. Sterker nog, veel jonge queer personen komen voor het eerst bij ons en het toont een grote verschuiving in de houding.” Die positieve houding is ook bij andere deelnemers te zien. Tegen persbureau AP zegt een deelnemer: “Geef het nog 20 jaar. Het zal een heel andere wereld zijn. Dus ik ga er niet hopeloos over zijn of zeggen dat het niet zal gebeuren."

Toch dreigen er ook donkere wolken aan de horizon. Het homohuwelijk is nog steeds een controversieel onderwerp in het land. De conservatieve Hindoe-nationalistische regering maakt daar dankbaar gebruik van, nu het Hooggerechtshof er dit jaar een uitspraak over zal doen.

Een partijlid van de regerende partij van premier Narendra Modi stelde eerder dat het homohuwelijk “grote schade zal aanrichten aan het delicate evenwicht van de persoonlijke wetten in het land. Rechters kunnen geen beslissing nemen over deze sociale kwestie”. De greep van de regering, vaak beschuldigd van autocratische neigingen, op de rechtspraak zal daarom getest worden met de aankomende uitspraak.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen