Duitsland beboet priester om homofobe uitspraken, Polen woedend

De Duitse justitie heeft een Poolse priester en theoloog beboet vanwege homofobe uitspraken. Volgens de priester zijn homoseksuelen "parasieten" en een "kankergezwel". Polen is woedend en noemt de boete een inperking van de vrijheid van meningsuiting.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De boete kreeg priester Dariusz Oko (61) vanwege een opiniestuk in het Duitse tijdschrift Theologisches. Daarin stelt Oko dat de Katholieke Kerk intern wordt lamgelegd door een "homoseksuele maffiabende". Oko is professor aan de Universiteit van Krakau.

Vanwege de homofobe taal in het stuk legde het gerechtshof in Keulen de priester een boete van 4800 euro op, tot woede van de Poolse viceminister van Justitie. Die hekelt de "anti-vrijheidstendensen in het Duitse rechtsbeschermingssysteem". Hij beschuldigt Duitsland ervan te handelen tegen de "Europese waarden" vanwege het beboeten van een wetenschapper.

De rel komt op een moment dat het juist Polen is dat door de Europese Unie wordt bestraft vanwege LGBT+-vrije zones. De Europese Commissie heeft een procedure gestart die er uiteindelijk toe moet leiden dat Polen voor het Europees Hof moet verschijnen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen