Dit kunnen we verwachten van Bidens LGBT+-beleid

Nadat de regering-Trump vier jaar lang LGBT+-rechten heeft proberen in te perken, staat Joe Biden in de coulissen klaar om het roer drastisch om te gooien. De voormalig vicepresident en, zoals het er nu uitziet, toekomstig president belooft een vooruitstrevend LGBT+-beleid te gaan voeren. OUTtv zette de belangrijkste veranderingen op een rij.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ongedaan maken Trump-beleid

Hoogstwaarschijnlijk zal Biden vrijwel direct aan de slag gaan met het afschaffen van presidentiële decreten die voorganger Donald Trump heeft ingevoerd. Een van deze decreten van de commander in chief is het beruchte transgenderverbod in het Amerikaanse leger. Trump besloot in 2017 dat transgender personen niet meer in het leger mogen dienen, volgens sommige Amerikaanse media om de kosten van de grensmuur met Mexico te dekken. Genderbevestigende operaties waren volgens de president namelijk “te duur”.

Ook op andere vlakken zal Biden naar verwachting maatregelen van de Trump-regering terugdraaien. Denk hierbij aan het toestaan om LGBT+-personen te weigeren als dit in strijd is met de religieuze grondslag van een door de overheid gesubsidieerde organisatie.

Dit moet uiteindelijk samenkomen in het door het congres loodsen van de Equality Act. Deze wet moet alle discriminatie op basis van seksualiteit en gender(identiteit) verbieden. Deze wet kent een lange geschiedenis, maar de meest recente poging om de wet door het parlement te loodsen was in 2015. Toenmalig president Barack Obama en diens toenmalige vicepresident Joe Biden steunden de wet, maar deze behaalde geen meerderheid.

 

Sprint voor transgenderrechten

Met name transgenderrechten belooft Biden te verbeteren. “Geweld tegen transgender en gender non-conforme personen, en dan met name tegen zwarte transgender vrouwen, is een epidemie die nationaal leiderschap nodig heeft,” liet de voormalig vicepresident recentelijk optekenen in een interview met Philadelphia Gay News. Deels geeft Biden de Trump-regering daarvoor de schuld: “Trump en Pence hebben [met hun beleid en retoriek] de vlammen van transfobie in onze maatschappij aangewakkerd.”

Biden belooft zoveel mogelijk regels die discriminatie in de hand kunnen werken af te schaffen. Daarnaast wil hij genderidentiteit en seksuele geaardheid opnemen in de misdaadstatistieken, zodat problemen en trends duidelijker worden. Ook belooft Biden zich in te zetten voor het makkelijker aanpassen van het geslacht in officiële documenten. Hij oppert zelfs om de optie “X” toe te voegen. Ook zegt hij zich hard te zullen maken voor de situatie van transgender gevangenen, die vaak te maken krijgen met (seksueel) geweld.

 

Diversiteit in het kabinet

LGBT+-organisaties in de VS hopen dat het kabinet van Biden LGBT+’ers een zichtbare positie zal kennen.  Dat de aankomende president hier werk van wil maken was te horen in zijn acceptatiespeech. Hij roemde de meest “diverse coalitie stemmers ooit”, die hem president zou hebben gemaakt: “Democraten, Republikeinen, onafhankelijken. Progressieven, gematigden, conservatieven. Jong, oud. Stedelijk, uit de buitenwijken, van het platteland. Homoseksueel, heteroseksueel, transgender. Wit, latino, Aziatisch, Native American.” Hij bedankte ook met name de zwarte bevolking voor haar steun.

Het feit dat Biden transgender personen in zijn speech benoemde was op zichzelf al historisch. Nog nooit eerder deed een president dat in diens overwinningsspeech. Daarnaast heeft Biden een transgender persoon benoemd in zijn transition team, de ploeg die voor de overdracht van het presidentschap moet zorgen.

Biden wil een kabinet dat “heel Amerika” vertegenwoordigt, met als belangrijkste benoeming die van Kamala Harris, die de eerste vrouwelijke, Aziatisch-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vicepresident in de geschiedenis van het land zal worden. In die gedachte lijkt het dus zeer logisch dat Biden een persoon uit de LGBT+-gemeenschap zal benoemen in zijn kabinet. Toch heeft hij dat niet specifiek beloofd. In het interview met Philadelphia Gay News  benadrukte Biden enkel dat zijn kabinet “eruit zal zien zoals Amerika eruit ziet.”

De regering van Donald Trump kende één kabinetslid die openlijk homoseksueel is. Daarmee is Trump de eerste president die een LGBT+’er op zo’n hoge positie benoemd heeft.

LGBT+-organisaties laten weten dat ze hopen dat Biden, mocht hij een nieuw lid van het Hooggerechtshof mogen benoemen, een LGBT+-persoon kiest. Daarover heeft noch Biden noch zijn campagne uitspraken gedaan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen