Deelnemers Pride in elkaar getrapt in Oekraïne

De eerste Pride van de Oekraïense stad Charkov eindigde voor sommige deelnemers met blauwe plekken en andere verwondingen. Op video’s van de ‘gelijkheidsmars’, zoals de Pride officieel heette, is te zien hoe conservatieve tegendemonstranten hun agressie afreageren op de LHBT-betogers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het evenement in de op één na grootste stad van Oekraïne was al omstreden. De burgemeester van de stad had zich ertegen uitgesproken. Uiteindelijk mocht de mars toch doorgaan; op een klein plein nabij een metrostation. Volgens verschillende media konden de deelnemers daar “heen en weer lopen”. Een kleinere groep tegendemonstranten hield niet ver van de Pride vandaan een eigen betoging. Zij zouden eieren op de pride-deelnemers hebben gegooid. Om de tweeduizend man tellende mars te scheiden van de groep anti-homoactivisten, was de oproerpolitie uitgerukt naar het plein van de Pride.

Aan het einde van de mars ging het dan toch mis. In een parkje raakte de conservatieve tegenbetogers slaags met de politie. Ook deelnemers van de Pride moesten het ontgelden. Zie hieronder de (schokkende) beelden:

Media berichtten dat er 17 arrestaties zijn verricht. Oekraïne staat bekend als een erg conservatief land als het gaat over LHBT-rechten. Homoseksualiteit mag dan wel sinds 1991 legaal zijn, acceptatie in het Oost-Europese land gaat moeizaam. Zo werd er in 2012 voor een wet gestemd die homopropaganda moest verbieden. Uiteindelijk is die wet overigens niet uitgevoerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen