Cuba stemt voor o.a. homohuwelijk in zeldzaam referendum

In een referendum hebben de inwoners van Cuba gestemd voor een aanzienlijk aantal progressieve homorechten, waaronder openstelling van het huwelijk. 66,9% van de stemmers steunt de nieuwe wet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een stembusgang is in het communistische Cuba is zeldzaam, maar voor een referendum over homorechten mochten Cubanen hun mening laten horen. Het parlement had de wet met onder andere openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht al goedgekeurd, maar de regering legde het voorstel ook nog voor aan het volk.

66,9% van de Cubanen steunt de wet, ondanks kritiek van religieuze organisaties. Met de wet krijgen koppels van hetzelfde geslacht naast huwelijksrechten ook adoptierechten. 

Over de betrouwbaarheid van de uitslag valt weinig te zeggen, aangezien er geen onafhankelijke waarnemers aanwezig waren. Toch is het feit dat een derde van de bevolking tegen de wet stemde opvallend hoog voor het communistische land.

De progressieve stappen die Cuba nu neemt zijn een grote verandering ten opzichte van de tijd van Fidel Castro. Onder zijn leiding werden homoseksuelen naar werkkampen gestuurd. In het huidige Cuba is het juist zijn nichtje Mariela Castro die strijdt voor LGBT+-rechten.  

Ook president Miguel Diaz-Canel is een voorstander van gelijke rechten voor homoseksuelen en noemt de uitslag van het referendum dan ook "gerechtigheid". 

"Het lost een schuld af bij meerdere generaties Cubaanse mannen en vrouwen, die met hun families al jaren op deze wet wachten", zegt hij.

Human Rights Watch heeft desalniettemin kritiek op het referendum. Volgens de organisatie moeten mensenrechten niet met een referendum worden verworven, maar is dit een taak voor de politiek.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen