Chinese activiste verliest rechtszaak om homofoob schoolboek

Een Chinese LGBT+-activiste verloor, na een proces van drie jaar, haar verzoek aan de rechter om een universitair schoolboek te corrigeren op homofobe uitspraken. Zo noemt het boek homoseksualiteit een ‘seksuele psychologische stoornis’.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Xixi (een pseudoniem van de activiste) ontdekte in 2016 iets opmerkelijks bij het doornemen van een schoolboek. Een stuk over homoseksualiteit beschreef het als een ‘veelvoorkomende seksuele psychologische stoornis’. ‘’Ik val zelf op vrouwen. Uitspraken zoals deze, zorgen dat er een onjuist stigma wordt aangeleerd. Door zoiets te lezen in universitaire boeken, heb ik zelf lang getwijfeld of ik ziek ben of niet’’, vertelt Xixi in een interview met China Youth Network. In eerste instantie besloot ze contact op te nemen met de uitgever van het lesboek ‘Geestelijke Gezondheidzorg voor universitaire studenten’. Ondanks tientallen e-mails, kreeg Xixi geen gehoor van de uitgever.

Xixi besloot daarom om naar de rechter te stappen. Samen met een advocaat classificeerde ze de zaak als aangifte van een product met ‘slechte productkwaliteit’, omdat er foutieve informatie in het boek staat.

In juli 2017 werd de zaak aangenomen. De grote hoeveelheid aan bewijsmateriaal zorgde er echter voor dat de zaak drie jaar werd uitgesteld. Dit zou komen zodat de rechter zich goed kon verdiepen in het onderwerp. Vanuit de Chinese LGBT+-gemeenschap ontving Xixi veel steun, waaronder diverse donaties om het proces te financieren. 

Na die drie jaar ontving Xixi het bericht dat haar verzoek was afgewezen. De reden van de afwijzing was de grote hoeveelheid bewijsmateriaal die beide kanten aanleverden over het onderwerp. Xixi’s gelijk kon hierdoor, volgens de rechter, niet nadrukkelijk worden bewezen. Xixi’s zaak was de tweede zaak tegen homofobe schoolboeken. De eerste zaak verloor ook.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen