Brandbrief aan Rutte: “Bescherm LGBT+-asielzoekers!”

Naar aanleiding van de wijze waarop een gevlucht LGBT+-gezin uit Rusland werd behandeld door het COA, eisen LGBT Asylum Support en dertien (politieke) LGBT+-organisaties een veilige leefomgeving in AZC’s. Ondertekenaars zijn onder andere PVDA Roze Netwerk, Pride66 en Rainbow Den Haag. In een brandbrief aan premier Rutte onderstrepen zij de ernst van de situatie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het is de druppel die de emmer deed overlopen. Op 9 februari kreeg een uit Rusland gevlucht gezin te horen dat ze de volgende dag moesten vertrekken van een AZC naar een ander AZC in een ver buitengebied, zonder openbaar vervoer. Het gezin bestaat uit twee vrouwen, waarvan één trans vrouw en hun 6-jarige zoontje.

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT+ Asylum Support, was getuige van de hardhandige manier waarop dit kwetsbare gezin werd behandeld. “Getraumatiseerde vluchtelingen waarbij het COA dreigde hun procedure stop te zetten. De politie dreigde hun kind af te nemen als ze niet meewerkten. Het was onevenredig veel machtsvertoon waarbij elke vorm van respect, de menselijke maat maar vooral een LGBT+-beleid naar kwetsbare asielzoekers volledig zoek was. Maar nog erger, een kind die hiervan getuige was.” Kortekaas beschrijft hier de intimiderende medewerkers en huilende ouders. De ouders kregen naar verluidt slechts van 9.30 tot 14.00 uur de tijd om al hun bezittingen bij elkaar te pakken, terwijl het zoontje verstopt zat in de keuken.

LGBT Asylum Support en vele andere organisaties hebben de afgelopen jaren het COA aangesproken op misstanden, maar zonder succes. De huidige staatssecretaris, Broekers-Knol, geeft ook geen gehoor. Hierom willen de dertien ondertekenaars dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt als hoofdverantwoordelijke voor het kabinetsbeleid. In de brief eisen zij onder andere het instellen van een verplichte cursus voor LGBT+-vertrouwenspersonen en voorlichting voor COA medewerkers en ingehuurde beveiliging.

Het komt niet vaak voor dat zoveel organisaties in zee gaan om een brandbrief te sturen naar de premier. Hiermee hopen zij aan te tonen hoe groot de zorgen zijn binnen de regenbooggemeenschap over de situatie van LGBT+-vluchtelingen in AZC’s. “In 2020 heeft LGBT Asylum Support twee onderzoeksrapporten geschreven over de aanhoudende onveilige situaties voor LGBT+-asielzoekers in opvanglocaties. Met de conclusies zoals het invoeren van beschermende LGBT+-units of een eigen azc voor deze groep, wordt niets gedaan.” Aldus Kortekaas. “Asielzoekers moeten beschermd worden tegen de mensen voor wie ze gevlucht zijn!”

De brief werd ondertekend door CDA Pride, Pride66, PVDA Roze Netwerk, Roze Links, Mankracht Rotterdam, Out&Abroad, Prisma Groep, Rainbow Den Haag, Secret Garden, Sehaq, THE HANGOUT-070, Unwanted Words en Stichting Jillis Bruggeman.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen