Billy Porter: “Ik ben hiv-positief”

Acteur Billy Porter heeft veertien jaar geleden te horen gekregen dat hij hiv-positief is. Nu doorbreekt hij zijn zwijgen, in de hoop het stigma rond hiv te doorbreken. “Waar ik vandaan kwam, was dit de straf van God,” schrijft de acteur in een openhartig artikel in The Hollywood Reporter.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zijn collega’s van de serie POSE, waarvoor Porter een Emmy-Award won, wisten van niets, ook al speelt de aidsepidemie een grote rol in de serie. Porter schrijft openhartig over de schaamte die hij voelde toen hij zijn diagnose kreeg in 2007. “In februari hoorde ik dat ik diabetes type 2 heb, in maart moest ik een faillissement aanvragen en in juni hoorde ik dat ik hiv-positief ben,” tekent hij op.  De acteur liet zich in 2007 behandelen voor een puistje op zijn billen, waarna hij zich liet testen op hiv. Het was daar weer tijd voor – het was immers een half jaar geleden.

Toen de dokter binnenkwam met de resultaten zag Porter het al aan zijn gezicht. Hij schrijft: “‘Wat?’ vroeg ik. De dokter ging zitten en staarde me aan. ‘Nee. Neeee,’ zei ik. De dokter antwoordde: ‘Je bent positief getest’.”

Ook het personage van Porter in de serie Pose, de flamboyante Pray Tell, krijgt de positieve diagnose wanneer hij niets vermoedt. “Door die plaatsvervanger kon ik vertellen wat ik wilde zeggen,” aldus de acteur.

Pas na zijn huwelijk voelde Porter de drang om meer open te zijn over zijn hiv-diagnose. Hij was altijd bang geweest om het zijn moeder te vertellen, die naar eigen zeggen al “zoveel had meegemaakt” vanwege Porters coming-out als homoseksueel. Uiteindelijk schraapte Porter de moed bijeen om het haar te vertellen. “Ze reageerde: ‘En je houdt dit al veertien jaar voor je? Doe me dit nooit meer aan. Ik ben je moeder, ik zal altijd van je blijven houden’.”

“Zo gezond als nu ben ik nog nooit geweest,” schrijft Porter. Hij hoopt met het artikel in The Hollywood Reporter een nieuw verhaal over hiv te kunnen vertellen. “Dit is hoe het eruit ziet om hiv-positief te zijn. Ik ga eerder aan iets anders dood dan aan die ziekte. Laten we ophouden met het stigma.”

Het volledige interview valt hier te lezen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen