BBC benoemt Alan Turing tot beste persoon van de 20e eeuw

BBC, alan turing, gay, codekraker, WOII, tweede wereldoorlog, brits, Groot-Brittannië, Engeland, Verenigd koninkrijk, queer, lgbt, lhbt, holebi, news, nieuws, outtv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Tijdens de aflevering gaf TV presentator Chris Packham een speech over Turing's tragische leven en zijn nalatenschap. Hij zei: ''Alles wat hij kreeg voor zijn moeite en onze problemen was een vergiftigde appel. Een genie, een redder, maar hij was ook autistisch en homo, dus hebben we hem verraden en tot zelfmoord gedreven.'' Packham noemde de behandeling van de wetenschapper een ''onvergeeflijke tatoeage op het bewustzijn van de mensheid''.
 
Turing hielp bij het kraken van de Enigma-code van de Duitse marine die door U-boten werden gebruikt om geheime berichten te versturen tijdens WOII. Premier Winston Churchill zei dat Turing's werk de grootste bijdrage was aan de overwinning.
 
Ondanks wat Turing bereikte, werd hij gediscrimineerd doordat homoseksualiteit destijds illegaal was in Groot-Brittannië. Doordat hij een relatie had met een 19-jarige man uit Manchester werd hij chemisch gecastreerd. Daarnaast verloor hij zijn veiligheidsmachtiging en mocht hij niet langer als codekraker te werk gaan. Twee later in 1954 pleegde Turing op 41-jarige leeftijd zelfmoord.
 
Bron: Gay Times
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen