Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales verbiedt conversietherapie

In de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales wordt het aanbieden van conversietherapie verboden. Religieuze leiders hadden zorgen over de wet, omdat deze de vrijheid van religie in zou perken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Nieuw-Zuid-Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, volgt hiermee de deelstaten Queensland en Victoria, waar dit al het geval is. Conversietherapie is het proberen iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat dit soort therapie zeer schadelijk is en kan leiden tot depressie.

De deelstaatminister van Volksgezondheid, Ryan Park, zegt "trots" te zijn om deel uit te maken van een regering die deze wet heeft mogelijk gemaakt. Het verbieden van conversietherapie was een van de verkiezingsbeloftes die de Labour-partij deed. "Dit soort praktijken zijn ontzettend schadelijk en hebben al teveel mensen in onze deelstaat schade bezorgd," aldus Park.

Ook vanuit LGBT+-organisaties klinkt lof. "Deze wet zal ontelbaar veel mensen besparen van een leven vol pijn. In sommige gevallen zal het zelfs levens redden," zegt Anna Brown van Equality Australia.

Onder religieuzen zorgde de wet voor de angst dat de vrijheid van religie in het geding zou zijn. Volgens procureur-generaal Michael Daley hoeven zij daar geen zorgen over te maken. "De nieuwe wet heeft niet de intentie om de uitingen van een religieus leider in te perken," zegt hij. De wet maakt enkel het aanbieden van conversietherapie strafbaar.

 

In Nederland

Het aanbieden van conversietherapie is in veel Westerse landen, waaronder België, Spanje, Noorwegen en Duitsland verboden. In Nederland was er een voorstel van D66 en VVD om dit te regelen, maar de Raad van State vindt een verbod tegen de grondwet ingaan omdat dit religieuze vrijheden kan schenden. Daarom ligt er nieuw, afgezwakt alternatief bij Tweede Kamer, waarin het vrijwillig ondergaan van dit soort therapieën bij meerderjarigen nog wel mag. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen